Pozornost na sebe strhl aktivista za změnu klimatu, který byl v sobotu natočen, jak v muzeu Louvre útočí na Monu Lisu. Incident ohromil okolní diváky, kteří vandalský čin na neocenitelném mistrovském díle Leonarda da Vinciho natočili. (Foto: Twitter)

Muž údajně vstoupil do muzea v převleku za starší ženu na vozíku a s parukou. Někteří spekulovali, že by mohlo jít o transsexuála. Vandalský útok začal tím, že se zvedl z invalidního vozíku, poté přiskočil k Moně Lise a hodil na obraz dort v plné velikosti.

Strážníci muže rychle chytili a odvedli od obrazu, který byl následně spatřen, jak křičí „Myslete na Zemi!“.

Vandal je viděn, jak křičí francouzsky: „Myslete na Zemi! Jsou lidé, kteří ji ničí. Všichni umělci na ni myslí. Proto jsem to udělal,“ uvádí se na videozáznamech z následných událostí. Záběry okamžiku, kdy byl dort na obraz hozen, se zatím neobjevily.

Vzhledem k tomu, že se Mona Lisa stala předmětem několika pokusů o vandalismus již před desítkami let, je naštěstí již dlouho uzavřena v neprůstřelné třídě, přičemž Louvre při tomto posledním incidentu nehlásil žádné poškození malby.

„Muž převlečený za starou dámu vyskočil z invalidního vozíku a pokusil se rozbít neprůstřelné sklo Mony Lisy. Poté pokračoval v rozmazávání dortu na skle a všude házel růže, to vše předtím, než byl vyřešen ochrankou,“ citoval deník The Guardian jednoho z očitých svědků.

Zaměstnanec muzea se v době po útoku pokouší setřít dortový krém z třídílné vitríny Mony Lisy a jen ho ještě více rozmazává, zatímco se shromažďují davy lidí, kteří si dočasné znehodnocení fotí.

Zajímavé je, že The Guardian dále uvádí, že muž byl po zadržení umístěn do psychiatrické péče:

Šestatřicetiletý muž byl zatčen a umístěn do psychiatrické péče poté, co na údajný protest proti umělcům, kteří se dostatečně nesoustředí na „planetu“, potřel dortem skleněnou zástěnu, v níž je umístěna Mona Lisa.

Předchozí pokusy o stanovení konkrétní hodnoty da Vinciho nejznámějšího mistrovského díla se pohybovaly od 900 000 dolarů až po desítky miliard dolarů, a to převážně na základě historických analýz pojišťoven.

Loket Mony Lisy byl poškozen při známém útoku v roce 1956 poté, co jistý Bolivijec hodil na obraz kámen, což vedlo k většímu zabezpečení.

V roce 2005 byla doplněna vyztužená skříň s regulací teploty a vlhkosti.

O několik let později, v roce 2009, na něj ruská žena hodila prázdný šálek čaje. V současné době je ochranné pouzdro neprůstřelné ve snaze zabránit všem možným scénářům zničení nebo vandalismu ze strany milionů návštěvníků, kteří každý měsíc projdou Louvrem.

Zdroj: zerohedge.com