Od několika posledních týdnů se objevují nepotvrzené zprávy o tom, že se pokročilé bezpilotní letouny „Switchblade“ dodané USA dostaly do rukou ukrajinských sil poté, co byly malé jednotky vyškoleny v jejich ovládání americkými poradci v sousední zemi.

Nyní se tento týden na internet dostala první videa, která údajně ukazují bezpilotní munici Switchblade neboli sebevražedné drony v akci na bojišti. Jde o první důkaz, že se pokročilé bezpilotní letouny vyráběné obranným dodavatelem AeroVironment se sídlem v Arlingtonu ve Virginii hojně používají v boji proti ruským silám. Podívejte se níže:

Začátkem dubna vyšlo poprvé najevo, že Pentagon posílá na Ukrajinu nejméně 100 těchto zabijáckých dronů jako součást původního balíčku zbraní v hodnotě 800 milionů dolarů. Pozdější zprávy naznačovaly, že by mohlo jít o 1000 těchto malých, snadno přenosných dronů.

Pentagon tehdy také potvrdil, že již vycvičil „malý počet“ ukrajinských vojáků v ovládání zbraňového systému Switchblade.

NBC již dříve popsala, že „Switchblades jsou v podstatě robotické inteligentní bomby, vybavené kamerami, naváděcími systémy a výbušninami. Mohou být naprogramovány tak, aby automaticky zasáhly cíle vzdálené několik kilometrů, a mohou být řízeny kolem cílů, dokud nenastane správný čas k úderu. Společnost uvádí, že 600 kusů může létat 40 minut a urazit až 50 kilometrů.“

Druhé video nahrála tento týden na Facebook stránka ukrajinských sil pro speciální operace na sociálních sítích. Údajně ukazuje ruský tank T-72, který je zaměřen a zasažen letounem Switchblade…

„Nejmodernější sebevražedný dron vybavený silnými výbušninami vletěl přímo do tanku a způsobil nepříteli nenapravitelné ztráty. Celý proces ničení nepřítele byl natočen kamerou umístěnou na zabijáckém dronu,“ uvádí se v úterním komentáři speciálních operačních sil.

Existují dvě hlavní verze dronu, přičemž verze 600 je pokročilejší a větší z obou variant, která je údajně schopna likvidovat tanky a obrněná vozidla a dělostřelectvo. Časopis Wired již dříve popsal malý dron jako „šestikilovou skládací kaši rakety a dronu“.

Zdroj: zerohedge.com