Bývalý prezident Donald Trump v sobotu prohlásil, že Elon Musk „v žádném případě“ nekoupí Twitter za „tak směšnou cenu“, a zároveň poukázal na množství falešných účtů a botů na této platformě sociálních médií. (Foto: Flickr)

Trump se na své vlastní platformě sociálních médií Truth Social vyjádřil krátce poté, co miliardář a technologický magnát Musk oznámil, že jeho dohoda o koupi Twitteru je „dočasně pozastavena“, dokud nebudou k dispozici podrobné informace potvrzující, že boti nebo falešné účty tvoří méně než 5 % uživatelů platformy.

„Není možné, aby Elon Musk koupil Twitter za tak směšnou cenu, zejména když si uvědomil, že jde o společnost založenou z velké části na BOTECH neboli spamových účtech,“ napsal Trump.

„Falešný někdo?“ dodal.

„Než se jich zbavíte, pokud to vůbec jde, co vám zbude? Nic moc? Nebýt směšného miliardového rozchodového poplatku, Elon by už byl dávno pryč.“

Bývalý prezident dále vychvaloval svou vlastní platformu a dodal, že je podle jeho názoru „mnohem lepší než Twitter“ a „naprosto exploduje“ s „neuvěřitelným zapojením!“.

Ve svém příspěvku týkajícím se falešných nebo spamových účtů z 13. května Musk sdílel zprávu agentury Reuters ze začátku května, v níž se uvádí, že Twitter ve své zprávě odhadl, že falešné nebo spamové účty představovaly v prvním čtvrtletí méně než 5 % jeho zpeněžitelných denně aktivních uživatelů.

Twitter ve svém podání z 28. dubna (pdf) uvedl, že „na naší platformě existuje řada falešných nebo spamových účtů“.

„Provedli jsme interní kontrolu vzorku účtů a odhadujeme, že průměrný počet falešných nebo spamových účtů během prvního čtvrtletí roku 2022 představoval méně než 5 procent našich mDAU [zpeněžitelných denních aktivních uživatelů] během čtvrtletí,“ dodala společnost.

„Twitter dohodu dočasně pozastavil, dokud nebudou k dispozici podrobnosti podporující výpočet, že spamové/falešné účty skutečně představují méně než 5 procent uživatelů,“ uvedl Musk ve svém příspěvku na Twitteru.

Toto oznámení způsobilo pád akcií společnosti Twitter.

Musk však na něj krátce poté navázal druhým příspěvkem, v němž poznamenal, že je „stále odhodlán“ akvizici uskutečnit, a vysvětlil, že jeho tým provede „náhodný výběr 100 stoupenců Twitteru“, aby zjistil procento falešných účtů.

„Vyzývám ostatní, aby zopakovali stejný postup a zjistili, co zjistí,“ dodal generální ředitel společnosti Tesla.

Minulý měsíc bylo oznámeno, že Musk převezme Twitter do soukromých rukou za 54,20 dolaru za akcii, čímž by hodnota firmy dosáhla přibližně 44 miliard dolarů. Podnikatel uvedl, že pokud se mu podaří Twitter koupit, hodlá na této platformě ověřit všechny skutečné lidi.

„Pokud naše nabídka na twitter uspěje, porazíme spamové roboty, nebo při tom zemřeme,“ uvedl Musk v příspěvku z 21. dubna. Na tuto zprávu navázal slibem, že „ověří všechny skutečné lidi“.

Na jiném místě Musk uvedl, že v případě úspěchu svého obchodu obnoví Trumpův účet na Twitteru, a prohlásil, že rozhodnutí platformy sociálních médií zakázat Trumpa bylo „morálně špatné“.

Trumpovi byl v lednu 2021 trvale pozastaven přístup na tuto sociální síť poté, co ho obvinila z porušení firemních zásad „oslavování násilí“.

„Myslím si, že zakázat Donalda Trumpa nebylo správné,“ řekl Musk 10. května na konferenci Financial Times. „Myslím, že to byla chyba, protože to odradilo velkou část země a nakonec to nevedlo k tomu, že by Donald Trump neměl hlas,“ dodal.

Prozatím se však Trump na Twitter vrátit nehodlá.

Zdroj: theepochtimes.com