Pro žáby nebo jiné obojživelné živočichy je útěk do vody a dlouhodobé schovávání před predátory normou, ale pro pavouka je to trochu neobvyklá taktika. (Foto: Wikimedia)

Přesto má nově objevený druh Trechalea extensa přesně tento trik v rukávu svých osmi chlupatých rukávů – a vylézt na vzduch zřejmě není potřeba.

Pro obyčejného pavouka by ponoření do vody mohlo být obzvlášť drahé. Pod vodou dochází ke ztrátě tepla, nedostatku vzduchu, různým predátorům a není možné se najíst.

V nové studii však vědci popisují tropického pavouka nalezeného u potoka v Kostarice, u kterého bylo pozorováno, že vydrží pod vodou neuvěřitelných 32 minut.

„Pro mnoho druhů je zmoknutí a prochladnutí téměř stejně riskantní pro přežití jako boj s jejich predátory na začátku,“ říká bioložka z Binghamtonské univerzity a hlavní autorka nové studie Lindsey Swierková.

„Dosud nebylo známo, že by se pavouci rodu Trechalea před hrozbami schovávali pod vodou – a už vůbec ne na tak dlouho.“

Ještě v červenci 2019 byli vědci poblíž potoka na biologické stanici Las Cruces v kostarické provincii Puntarenas, když spatřili pavouka T. extensa, jak sedí na balvanu vedle malého potoka, který je součástí řeky Jávy.

Když se ho vědci pokusili chytit, pavouk vzlétl nad vodní hladinu – což tito pavouci, jak známo, dělají. Poté, co výzkumníci pokračovali v pronásledování, udělal pavouk něco překvapivého – slezl z kamene a ponořil se asi 25 centimetrů pod vodu a pak tam zůstal… více než půl hodiny.

Naneštěstí pro podnikavého pavouka se ho po vynoření podařilo výzkumníkům zachytit, ale týmu se také podařilo podivnou podvodní show natočit a vyfotografovat.

Přestože jejich pozorování vychází zatím jen z jednoho setkání s pavoukem, zdá se, že tajemstvím této schopnosti je „film“ vzduchu, který obklopuje celé jeho tělo. Chloupky, které pavouka pokrývají, jsou natolik voděodolné, že zřejmě dokážou ze vzduchu vytvořit jakýsi štít, který pavouka chrání před drsnou vodou.

„Film vzduchu obklopující pavouka, když je pod vodou, je zřejmě udržován hydrofobními chloupky pokrývajícími celý povrch těla pavouka,“ říká Swierk.

„Je to tak dokonalé, že pavouk vypadá téměř jako ponořený do stříbra. Vzdušný film by mohl sloužit k tomu, aby udržel dýchací otvory mimo dosah vody, protože tito pavouci dýchají vzduch. Vzduchová vrstva by také mohla pomáhat minimalizovat tepelné ztráty chladnou vodou z proudu, do které se pavouk ponoří.“

Zdroj: sciencealert.com