Poté, co evropské země včera dovezly nejvíce plynu z ruských zdrojů za poslední měsíce a snažily se doplnit zásoby, protože termín ruského prezidenta Vladimira Putina, kdy měly za plyn platit v rublech (nebo být odříznuty od dodávek), se naplnil, ruský plynárenský gigant Gazprom oficiálně zastavil veškeré dodávky do Evropy prostřednictvím plynovodu Jamal-Evropa, který je klíčovou tepnou pro evropské dodávky energie. (Foto: Flickr)

Podle provozovatele sítě Gascade začaly dodávky plynu v pátek a v sobotu místo směrem do Německa a EU proudit opačným směrem.

V posledních měsících již EU zvýšila dovoz zkapalněného zemního plynu z USA…

…a navzdory slibu prezidenta Bidena, že posílí vývoz do EU (ačkoli stanovil, že ne všechny tyto dodatečné kapacity budou pocházet z USA), výzkumníci společnosti Goldman Sachs již prokázali, že vývoz LNG z USA je již na hranici svých možností.

Další problém pro Evropu závislou na plynovodech: kontinent v současné době nemá infrastrukturu, která by mu umožnila rychle zvýšit dovoz LNG, který musí být pečlivě zpracován a „přepasírován“, než může být distribuován energetickým společnostem a dalším distributorům energie.

Níže uvedená mapa znázorňuje míru závislosti různých evropských ekonomik na Rusku.

Nejsou to však jen Němci, kdo se nyní musí obejít bez dodávek ruského plynu. Britská energetická společnost Shell je odříznuta od ruských dodávek v reakci na ekonomické sankce Spojeného království vůči Rusku, uvedl Dmitrij Peskov, tiskový tajemník ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Londýn chce být lídrem všeho protiruského. Chce být dokonce před Washingtonem! To je ta cena!“ Peskov nastínil.

Spojené království je zatím jedinou zemí, která uvalila sankce na ruskou Gazprombank, jejímž prostřednictvím probíhají platby za ruský zemní plyn. Toto opatření fakticky zbavuje Británii možnosti platit za tuto komoditu a přinutilo Gazprom odejít z prodejní a obchodní části. V souladu s Putinovým nařízením, že za ruský plyn se musí platit v rublech, zřídil Gazprom pro zákazníky účty v cizích měnách, na nichž lze jejich měny převádět na rubly na moskevské burze.

Nyní, když Putin zvyšuje tlak, mají evropské státy před sebou těžkou volbu: buď mohou hrát na jistotu a ukázat světu, že jejich snahy zbavit se závislosti na ruské energii byly většinou marné. Nebo mohou čelit „katastrofální“ hospodářské krizi, protože ceny energií prudce vzrostou a povedou k přídělovým systémům, výpadkům proudu a dalším opatřením, která budou v porovnání s ropnou krizí v USA v 70. letech vypadat jako dětská hra.

Zdroj: zerohedge.com