V lednu 1992 dva vesmírné objekty navždy změnily naši galaxii. (Foto: Youtube / NASA)

Poprvé jsme měli k dispozici konkrétní důkazy o existenci extrasolárních planet neboli exoplanet, které obíhají kolem cizí hvězdy: dva skalnaté světy, které krouží kolem hvězdy vzdálené 2 300 světelných let.

Nyní, o něco více než 30 let později, se toto číslo zvýšilo. Tento týden 21. března bylo potvrzeno více než 5 000 exoplanet, což je nesmírně významný milník. Přesněji řečeno, v archivu exoplanet NASA je nyní zdokumentováno 5 005 exoplanet, z nichž každá má své jedinečné vlastnosti.

Každá z těchto exoplanet se objevila v recenzovaném výzkumu a byla pozorována pomocí několika detekčních technik nebo metod analýzy.

Nabídka je bohatá na následné studie, které by umožnily získat o těchto světech více informací pomocí nových přístrojů, jako je nedávno vypuštěný vesmírný dalekohled Jamese Webba a připravovaný vesmírný dalekohled Nancy Grace Roman.

„Není to jen číslo,“ říká astronom Jessie Christiansen z NASA Exoplanet Science Institute na Caltechu. „Každá z nich je nový svět, zbrusu nová planeta. Jsem nadšená z každé z nich, protože o nich nic nevíme.“

První dva potvrzené světy, které objevili astronomové Alexander Wolszczan a Dale Frail, byly exoplanety o hmotnostech 4,3 a 3,9krát větších než hmotnost Země, které obíhají kolem mrtvé hvězdy známé jako milisekundový pulsar, který vysílá „údery“ nebo pulsy rádiových vln v milisekundových intervalech.

Třetí exoplaneta, mnohem menší, s hmotností 0,02 hmotnosti Země, byla objevena na oběžné dráze kolem hvězdy, od té doby pojmenované Lich, v roce 1994. Exoplanety byly pojmenovány Poltergeist, Phobetor a Draugr.

Vesmírný dalekohled Kepler, který byl vypuštěn v roce 2009, přispěl do seznamu více než 3 000 potvrzených exoplanet a dalších 3 000 kandidátů čeká v záloze.

V příštích letech však budou tyto prahy ustupovat před rozvojem technologií a nových analytických technik a my možná objevíme celou řadu světů, o kterých se nám ani nesnilo. Možná dokonce najdeme stopy života mimo Sluneční soustavu.

„Mám opravdový pocit uspokojení a opravdu úžasu nad tím, co tam venku je,“ říká Borucki.

„Nikdo z nás nečekal tak obrovskou rozmanitost planetárních systémů a hvězd. Je to prostě úžasné.“

Zdroj: sciencealert.com