Vysoce postavený představitel zpravodajských služeb NATO v pondělí uvedl, že náznaky naznačují, že ve válce Ruska s Ukrajinou nastává patová situace, neboť ruské pozemní síly zůstávají na mrtvém bodě a ruská bojová letadla nejsou schopna dosáhnout vzdušné převahy nad Ukrajinou. (Foto: Flickr)

„Pokud již nejsme v patové situaci, tak se k ní rychle blížíme,“ řekl úředník novinářům během brífinku v sídle NATO. „A to je co říct, když vezmete v úvahu nepoměr sil, když tento boj začal.“

„Do tohoto bodu se nedostanete, pokud jste neudělali řadu chyb,“ dodal úředník.

Úředník poznamenal, že patová situace je obzvláště nebezpečná, nicméně vzhledem k tomu, jak se Rusko uchýlilo k používání méně přesných a brutálnějších zbraní proti civilním cílům poté, co se jeho kampaň zastavila.

„Vzdají se Ukrajinci? Ne. A dali jasně najevo, že se nevzdají,“ řekl úředník. „Co se tedy stane, když na sebe tyto dvě síly takto naběhnou?“ dodal.

Ani Rusko se navzdory svým ztrátám nevzdává, dodal úředník. V posledních několika dnech ruské síly pokračovaly v shromažďování posil a snažily se zlepšit logistickou podporu jak v Kyjevě, tak na jižních operačních směrech, uvedl úředník.

Běloruská vláda mezitím „připravuje prostředí, které by ospravedlnilo běloruskou ofenzívu proti Ukrajině“, dodal úředník. Ukrajinští představitelé veřejně varují, že by se Bělorusko mohlo zapojit do války.

Podle hodnocení NATO zůstává hlavním cílem Ruska dobýt ukrajinské hlavní město a vynutit si změnu tamní vlády, jakož i donutit Ukrajinu, aby zaujala neutrální postoj vůči NATO a demilitarizovala se. „Nemyslím si, že by (Putin) od některého ze svých cílů ustoupil,“ řekl úředník.

Zdroj: cnn.com