Ruský prezident Vladimir Putin uvedl, že Rusku slíbili, že se NATO nebude dál rozšiřovat na Východ ani o palec, ale udělali něco úplně jiného, „nechali nás a oklamali nás,“ řekl. (Foto: Flickr)

Na tiskové konferenci po jednání s maďarským premiérem Viktorem Orbánem ruský prezident uvedl, že Moskva pečlivě analyzuje odpovědi, které obdržela 26. ledna od Spojených států a NATO ohledně návrhů záruk bezpečnosti.

„Ale už teď je jasné, informoval jsem o tom pana premiéra, že principiální ruské obavy byly ignorovány. Nevidíme adekvátní zvážení tří našich klíčových požadavků,“ uvedl Putin.

Mezi hlavními požadavky prezident Ruska uvedl zamezení rozšiřování NATO, nerozmísťování úderných zbraní poblíž ruských hranic a také návrat vojenské infrastruktury bloku v Evropě do stavu, v jakém byla v roce 1997.

Ruský prezident dále uvedl, že Rusku slíbili, že se NATO nebude dál rozšiřovat na Východ ani o palec, ale udělali něco úplně jiného.

„Jak víte, dostali jsme příslib ne posouvat infrastrukturu bloku NATO na východ ani o jeden palec. Každý to dobře ví. Dnes vidíme, kde se NATO nachází – Polsko, Rumunsko, pobaltské státy,“ uvedl Putin.

„Řekli jednu věc, udělali druhou. Jak se říká mezi lidmi, odhodili nás a prostě oklamali,“ dodal prezident.

Zdroj: cnn.com