Střety policie s demonstranty během protivládních protestů v Amsterdamu vyvolalo pobouření ze strany zvláštního zpravodaje OSN pro mučení a kruté a nelidské zacházení Nilse Melzera. (Foto: Twitter)

Na svém twitterovém účtu Melzer sdílel záběry brutálních zásahů nizozemských policistů a označil tyto scény za nejhnusnější od doby smrti Afroameričana George Floyda.

Před dvěma dny na Muzejním náměstí v Amsterdamu proběhly protestní akce proti anticovidovým omezením, které skončily střety s policisty. Na internetu a v médiích se objevila spousta záběrů tvrdého jednání policejních příslušníků, což nepobouřilo samotné Nizozemce, ale i zástupce OSN.

Proti postupu nizozemské policie při konání protestní akce se důrazně ohradil zvláštní zpravodaj Organizace spojených národů pro mučení a kruté a nelidské zacházení Nils Melzer, který na svém Twitteru vyjádřil přesvědčení, že policejní důstojníci a jejich nadřízení musí být stíháni z trestního činu mučení.

„Je to jedna z nejhnusnějších scén policejní brutality, kterou jsem viděl po smrti George Floyda,” začal silným porovnáním Melzer. „Tito důstojníci a jejich nadřízení musí být stíháni z trestního činu mučení! Toto barbarství musí skončit hned! Již brzy pošlu oficiální protestní notu,” prohlásil dotyčný.