Vy chcete, aby policie přísně hlídala opatření, která platí? To znamená, že má policie dohlížet na dodržování diskriminačních opatření? Nebylo by vhodné nejdřív vyhodnotit, co má smysl a co jen škodí?

Pane ministře, tvrdíte, že nechcete drakonická opatření, a současně říkáte, že chcete, aby policie důrazně hlídala dodržování platných opatření. Kde prosím žijete? Víte, že nejvyšší správní soud za poslední měsíce už smetl desítky vládních protiepidemických opatření jako protizákonné? Víte, že podle nažízení, jejichž vymáhání si přejete, jsou neočkovaní diskriminovaní tak jako snad od války žádná jiná skupina obyvatel nebyla? Víte, že podle restrikcí nyní už i vaší vlády mohou nenaočkovaní lidé jen pracovat, nakupovat a sedět doma? I sportovat mohou jen omezeně. Na lyže, do bazénu ani na sportoviště neočkovaný nemůže.

Víte, že tento vir zde s námi skoro jistě zůstane a prochází populací navzdory restrikcím, očkování a covid-pasům? Bezva příkladem je třeba nedávný postup v řešení obdobné vlny u nás v Rakousku a na Slovensku, jak jeho výsledky shrnuje text na webu Novinky.cz: „Lockdown nelockdown. Česko, Slovensko a Rakousko klesají stejně.“

A o souvislosti / nesouvislosti výskytu pozitivních testů a očkování se dočtete přímo na webu MZ ČR: Portugalsko, které má 89 % populace proočkováno a je nám dáváno z hlediska očkování za vzor je nyní tmavě červené. Rumunsko, které má proočkováno 40 % je oranžové.

Víte, že ve Švédsku celou pandemii zvládli bez zavírání sportovišť, restaurací, obchodů, základních škol – a ještě k tomu bez roušek? Že podobnou cestou soustředění se na cílenější ochranu se vydala i Florida a katastrofické scénáře, kterými se jí vyhrožovalo, se nenaplnily?

Není načase změnit přístup?

Není na místě namísto vyhrožování přísnou kontrolou restrikcí, nejdříve vyhodnotit jejich vliv? Nedává vám smysl vyžadovat restrikce jen pokud bude jednoznačně převažovat jejich přínos nad riziky? Nebo ještě lépe namísto restrikcí se k nám chovat jako k lidem, s respektem a důvěrou. Důvěřovat, že každý chceme, co nejlépe pečovat o své zdraví a více než omezování dýchání, pohybu a životů nám pomůže podpora zdraví. Což takhle namísto zneužívání policie (a hygieny) k nekonečné buzeraci všech se soustředit na cílenou ochranu potřebných, na efektivní léčbu nemocných… a zdravým dovolit žít.

null

Pane ministře, tento vir nezastavíte, ale můžete zastavit tuto „pandemii“, a to v podstatě hned. Je jen na rozhodnutí vaší vlády, kdy ukončíte restrikce, které více škodí než prospívají. Ušetřené zdroje věnujte na efektivní ochranu a léčbu potřebných, podporujte zdraví, inspirujte, pomáhejte. Cílem zde není donekonečna se schovávat před jedním virem. Cílem je tento virus zvládat a nejlepší ochranou nejen před touto korona-virovou nemocí je zdravá populace. Jak, co nejlépe jíst a starat se o své tělo profesně řeším už pár desítek let. Kdybyste měl zájem ráda vám (vaší vládě) s podporou zdraví obyvatel pomohu.

Margit Slimáková