Bývalý prezident Václav Klaus na CNN Prima News ostře kritizoval budoucí vládu Petra Fialy. (Foto: Wikimedia)

Důvodem mají být výhrůžky kompetenční žalobou, kterou chtěla nová vláda podat na Zemana v tom případě, když neustoupí a nejmenuje novou vládu v takové sestavě, jak to předložil Fiala, a to i se sporným kandidátem na post ministra zahraničí Janem Lipavským.

Připomeňme, že prezident Miloš Zeman se netajil svými výhradami na adresu Lipavského, mezi nimiž je například nízká kvalifikace, postoj Lipavského k Izraeli a také visegrádské čtyřce. Fiala jakož i další členové budoucí vlády poté přišli s novinkou, že pokud Zeman nejmenuje vládu v té podobě, jak to navrhuje Fiala, podají na Zemana kompetenční žalobu.

Zeman nakonec po schůzce s Fialou oznámil, že vládu jmenuje i s Janem Lipavským na post ministra zahraničí.

Celá situace se nelíbí Klausovi. Podle něj by měl prezident a premiér při jednáních vždy hledat kompromis, nikdo z nich by věci neměl hnát k soudu.

„Vyhrožovat kompetenční žalobou je pro mě urážka. Je jasné, že šlo o politický střet, a ten se musí řešit kompromisem. Dávat to k soudu je nedůstojná myšlenka. Znamená to, že členové budoucí vlády jsou začátečníci,“ míní Klaus.

Spor byl nakonec vyřešen a k žalobě nedošlo. Fiala přiznal, že jednání s prezidentem bylo místy tvrdé. Podle Klause jsou střety mezi prezidentem a premiérem a následné dohody naprosto normální a běžné znaky vyjednávání o sestavě nové vlády.

Zavzpomínal si i na vlastní vyjednávání.

„To si děláte, pane premiére, legraci. Ne nedělám, já ho považuji za beznadějného, ale můj koaliční partner na tom trvá a já jsem v bezvýchodné situaci. Že taková slova padala i za mého působení, je pravda,“ uvedl Klaus, který byl sám dvakrát premiérem a jako prezident některé vlády jmenoval.Co se týče samotné osoby Lipavského, Klaus sdílí názory prezidenta.

„Argumenty Miloše Zemana jsou velmi podobné mým názorům. Psal mi jeden dlouholetý pracovník ministerstva zahraničí, že by Jan Lipavský na resort zahraničí nebyl přijat ani jako referent, protože na to nemá kvalifikaci. Nemyslím, že je kvalitní,“ sdělil Klaus.