Ruský prezident Vladimir Putin označil jednání se svým americkým protějškem Joe Bidenem za otevřené a pozitivní. (Foto: Youtube / CBS News)

Domnívá se, že výsledky schůzky hodnotí stejně i americká strana. Nejdůležitější je to, že obě země mají možnost pokračovat v dialogu, dodal.

Putin také řekl, že Rusko a Spojené státy vytvoří společnou strukturu pro řešení bezpečnostních otázek.

„Toto je téma na samostatný rozhovor. S panem prezidentem jsme se dohodli, že v této diskusi budeme pokračovat a uděláme to podrobně. V nejbližší době si vyměníme názory na tuto věc. Rusko si svá stanoviska připraví doslova během několika dní, během týdne a předáme je americké straně k posouzení,“ řekl.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dříve řekl, že ruskému prezidentu se online rozhovor s jeho americkým protějškem Joe Bidenem líbil.

„Tento formát umožňuje mluvit zcela upřímně, alespoň prezidentu Putinovi se tento formát líbil,“ uvedl.

Peskov dodal, že prezidenti souhlasili se jmenováním svých zástupců, kteří budou diskutovat o otázkách strategické bezpečnosti v Evropě.

„Zatím se nedá přesně říct, kdy to bude, ale prezidenti tím měli na mysli, že by to mělo proběhnout velmi, velmi brzy,“ řekl tiskový tajemník ruského prezidenta.

Co řekl Putin Bidenovi?

Putinův poradce Jurij Ušakov předtím novinářům prozradil, co Putin řekl svému americkému protějšku během online setkání.

Ušakov ve své interpretaci citoval Putinova slova. „Putin řekl, že vás, Američany, znepokojují naše jednotky na ruském území tisíce kilometrů od Spojených států, ale my se skutečně bojíme o naši bezpečnost, bezpečnost Ruska v globálním smyslu, v globálním měřítku. Přibližně takto Putin komentoval na konci rozhovoru a shrnul výsledek,“ řekl.

Na otázku o stažení vojsk od hranic s Ukrajinou Ušakov odpověděl, že „ruské jednotky se nacházejí na vlastním území a nikoho neohrožují, o tom hovořil prezident“.

Dále uvedl, že Putin upozornil Bidena na „červené linie“.

Ruský prezident Vladimir Putin sdělil americkému prezidentu Joe Bidenovi, že „červené čáry“, to je další postup NATO směrem na východ a rozmístění útočných zbraní na Ukrajině, řekl prezidentův poradce Jurij Ušakov.

„S přihlédnutím k našim obavám bylo takové dohody dosaženo, zvláště poté, co Vladimir Putin řekl, že existují určité „červené čáry“, které jsou každému známé, a zejména tyto linie vylučují jakýkoli další postup NATO směrem na východ a dislokaci na území Ukrajiny, stejně jako na území dalších sousedních států, které nás ohrožují zbraňovými systémy, zejména útočnými zbraněmi,“ řekl Ušakov novinářům.

Zdroj: snews.com