Britské noviny „The Guardian“ zveřejnily komentář s názvem „Bez konce“, v němž se uvádí, že místo toho, aby Spojené státy dnes znovu získaly svou globální dominanci, vypadají ještě zranitelněji. (Foto: Flickr)

Podle komentáře ráno 11. září 2001, když letadlo narazilo do Dvojčat Světového obchodního centra, přišla nová nebezpečná éra. Série událostí následujících po tomto teroristickém útoku si vyžádala životy stovky tisíc lidí. Nyní tato situace pokračuje.

Dvacet let poté, co USA svrhly Tálibán za ukrývání Usámy bin Ládina, se Tálibán znovu dostal k moci v Kábulu, to zdůrazňuje dvě věci: místo toho, aby dnes Spojené státy znovu získaly svou globální dominanci, se zdají být ještě zranitelnější; a ozvěny incidentu z „11. září“ se stále odrážejí v celém regionu, ale nejen tam.

Na Západě vždy existovala hrozba terorismu, ale povaha této hrozby se změnila z dobře financovaného, komplexně navrženého spiknutí organizovaného po celém světě na lokalizovanější a méně složité útoky. Jak nás měla varovat historie, odhodlání usilovat o vojenské řešení přispívá k politickým problémům.

Odmítnutí přijmout kapitulaci Tálibánu v Afghánistánu vydláždilo cestu nejdelší války Spojených států a jejich následné porážky. Organizace „Islámský stát“ (ISIS) povstala z popelu po americké invazi do Iráku.

Komentář poukázal na to, že v různých částech světa jsou také ignorována některá základní práva lidí. Spojené státy zažily rozsáhlé rozšíření prezidentské moci, destrukci norem, normalizaci islamofobie, propagaci chování spojujícího imigraci a terorismus a širší netoleranci. Pak přišel vzestup Donalda Trumpa a bílé nadřazenosti nebo pravicového populismu.

Zdá se, že největší nebezpečí, kterému nyní Spojené státy čelí, nepřichází zvenku, ale zevnitř. Američtí občané nemohou být izolováni od nebezpečí vnějšího světa a potíže nemohou „vždy nastat jinde“.

V den 11. září 2001 se tato země probudila ze snu o dlouhodobé stabilitě v zemi do nekonečné válečné noční můry. Se stažením vojsk z Afghánistánu se vzdálenost mezi USA a nepřítelem dále zvětšila. Konflikt však pokračuje i jinými způsoby a bez zapojení pozemních sil připraví údery dronů o život podezřelé z terorismu a s velkou pravděpodobností i civilisty. Když v zahraničí obecně chybí zabezpečení, Spojené státy a další západní země nebudou doma v bezpečí.

Zdroj: theguardian.com