Prezident Spojených států amerických Joe Biden vydal nařízení, které zahajuje proceduru odtajnění dalších materiálů, které mají vztah k teroristickým útokům z 11. září roku 2001. (Foto: Flickr)

„V předvečer 20. výročí 11. září si americký lid zaslouží právo mít úplnější představu o tom, co vědí úřady o těchto útocích… Je kriticky důležité, aby vláda Spojených států zajistila maximální transparentnost a zachovalo tajnost jen v jednotlivých a zvláštních případech,“ uvádí se v nařízení.

Biden nařídil generálnímu prokurátorovi USA Merricku Garlandovi, ministerstvu spravedlnosti a dalším zúčastněným resortům, aby zrevidovaly sbírku dokumentů a zveřejnily odtajněné údaje v průběhu šesti měsíců.

„Podepsal jsem dnes výnos, který předepisuje Ministerstvu spravedlnosti USA a jiným zúčastněným resortům, aby kontrolovaly odtajnění dokumentů týkajících se vyšetřování FBI událostí z 11. září. Výnos obsahuje požadavek na generálního prokurátora, aby zveřejnil odtajněné dokumenty v průběhu příštích šesti měsíců,“ prohlásil prezident USA, jehož slova citoval Bílý dům.

Hlava státu zdůraznila, že kdy nastoupila do úřadu prezidenta USA, převzala závazek zajistit transparentnost procesu odtajňování dokumentů o útocích spáchaných teroristy před dvaceti lety. „V předvečer 20. výročí této tragické události plním převzatý závazek,“ podotkl Biden.

Odtajnění materiálů vyšetřování bylo jedním z předvolebních slibů Joea Bidena, kterému připomněli příbuzní obětí tragédie v předvečer jejího 20. výročí.

Příbuzní zahynulých dříve prohlásili, že vystoupí proti účasti Bidena na akcích věnovaných výročí teroristických útoků, neodtajní-li dokumenty, které by mohly podle jejich názoru vrhnout světlo na podíl úřadů Saudské Arábie na událostech z 11. září.

Saúdskými občany bylo 15 z 19 lidí, kteří 11. září roku 2001 zaútočili v unesených dopravních letounech na Dvojčata WTC v New Yorku a na budovu Pentagonu ve Washingtonu. Další unesené letadlo spadlo na pole ve státě Pensylvánie. Oběťmi teroristických útoků, za nimiž stála skupina Al Káida, se staly asi tři tisíce lidí.

Zdroj: washingtonpost.com