Německá kancléřka Angela Merkelová řekla, že jejím nástupcem, kancléřem Německa bude předseda Křesťanskodemokratické unie Armin Laschet. (Foto: Flickr)

Ve svém projevu na předvolební akci v Berlíně připomněla, že nadcházející volby do Spolkového sněmu budou první od roku 1994, v nichž úřadující spolkový kancléř nebude usilovat o znovuzvolení. A v celé 72leté historii NSR nominovala CDU/CSU spolkového kancléře více než 50 let.

„To je důvod bojovat, aby po těchto <…> letech u moci následovaly další roky. Pracujeme na tom. Pro naši zemi, pro CDU/CSU, s Arminem Laschetem – budoucím kancléřem Spolkové republiky Německo,“ řekla Merkelová.

Dodala, že si velmi váží Laschetových osobních vlastností, zejména „prioritní pozornosti k důstojnosti lidí, ke stavbě mostů mezi nimi“.

„Právě tyto vlastnosti, milý Armine, určují a vytvářejí tvou činnost – ať už ve Spolkovém sněmu, v Evropském parlamentu, jako prvního ministra pro integraci Německa a předsedy vlády tak velké a důležité země, jako je Severní Porýní -Vestfálsko, jako předsedy Křesťanskodemokratické unie a kandidáta na kancléře za CDU/CSU. A – o tom jsem hluboce přesvědčena – jako kancléře Spolkové republiky Německo,“ řekla Merkelová za potlesku publika.

Volby do Spolkového sněmu se budou konat 26. září, poté bude sestavena nová vláda a jmenován nový kancléř. V Německu strany předem ohlašují svého kandidáta na tuto pozici a po sestavení vlády je obsazena kandidátem od vyššího partnera v koalici.

Merkelová prohlásila, že po těchto volbách opustí politiku.

Zdroj: dw.com