Na druhou dávku očkování proti koronaviru dodnes nedorazilo více než 28 tisíc Čechů, kteří již dostali první dávku. (Foto: Flickr)

Což činí asi 0,5 procenta z celkového počtu naočkovaných, dalších asi 5,5 tisíce lidí se nemohlo dostavit kvůli nákaze.

S informacemi přichází Novinky.cz na základě dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Očkování v Česku odstartovalo loni 27. prosince, od té doby bylo využito téměř 5,7 milionu prvních dávek, ukončené očkování má zatím 5,4 milionu lidí.

Podle ÚZIS to odpovídá téměř 68procentní proočkovanosti české populace. Někteří lidé se však po první dávce nedostavili na druhé očkování, podle ÚZIS to k 5. srpnu bylo 28 054 lidí, přesný důvod není znám. Ředitel ÚZIS Ladislav Dušek však uvedl, že lidé na termíny většinou chodí.

„Data ukazují na vysokou míru odpovědnosti očkovaných a na dobrý systém organizace očkování. Z center jdou zprávy, že lidé chodí tak, jak mají,” uvedl pro Novinky.cz.

Zhruba 5,5 tisíc se nemohlo dostavit na druhé očkování, protože se nakazili a prodělali covid-19. Podle Duška k nákaze došlo „velmi krátce po první dávce, kdy ještě nemohli být chráněni“.

Asi 1 250 lidí nemohlo očkování dokončit kvůli vážnému onemocnění nebo úmrtí před termínem.

„Přibližně 62 procent očkovaných, kteří nedostali druhou dávku z velmi vážných zdravotních důvodů nebo kvůli úmrtí, byli lidé starší 80 let. Taktéž senioři nad 65 let tvoří padesátiprocentní podíl ve skupině, kdy není známý důvod neabsolvování druhé dávky,” uvedl Dušek.

Dodal, že i zde lze předpokládat velký vliv zdravotních problémů nebo i úmrtí, která ale stále nejsou dohlášena. Podle Duška je podíl podobný i v krajích.

V Česku se nadále očkuje dvoudávkovými vakcínami Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca a jednodávkovou od společnosti Johnson&Johnson.

Nejproočkovanější skupinou jsou v Česku senioři, mezi kterými vede skupina 70 až 79 let, kompletně ukončené očkování má v této skupině 82 procent sedmdesátníků. 10 procent z nich má alespoň první dávku, nemoc prodělali nebo mají termín či registraci očkování.

Nejmenší proočkovanost je ve skupině mladých lidí ve věku 16 až 29 let, očkování má ukončeno 27,6 procent z nich. Dalších 32 procent je rozočkováno, po covidu-19 nebo čekají na vakcinaci.

Zdroj: snews.com