Americká televizní stanice CNN na webu informuje o afghánském tlumočníkovi, jenž uvádí, že pracoval pro českou armádu, která ho ve středu i s rodinou měla nechat stát na letištní ploše v Kábulu, protože se nevešli do evakuačního letadla. (Foto: Flickr)

CNN také uvádí, že třiatřicetiletý Rafiulláh se ženou a čtyřletým synem čekali před letištěm tři dny. Uvedl také, že před bojovníky Tálibánu* si muž zakrýval tvář rouškou.

„Tálibové na mě rozzlobeně zírali a vyhrožovali mi, abych odešel… Několikrát mě také kopli,“ popsal afghánský tlumočník CNN.

Rafiulláh dodal, že ve středu se dostali přes kontrolní stanoviště Tálibánu na letiště, čeští vojáci měli rodinu vyzvednout a doprovodit k letadlu. Ale to bylo všechno.

„A pak nás najednou nechali těsně před letadlem se slovy, že je letoun plný a neposkytli žádnou informaci o jiném letadle,“ dodal Afghánec s tím, že američtí a turečtí vojáci jim na letišti poskytli přístřeší, jídlo a vodu.

Mluvčí ministerstva obrany Jakub Fajnor pro Novinky.cz uvedl, že podobné informace nemá.

Ministr vnitra Jan Hamáček již dříve uvedl, že další evakuační lety nebudou, protože do Česka se podle něj podařilo dostat téměř všechny lidi zařazené do evakuačního programu.

Zdroj: snews.com