Český ministr zdravotnictví Adam Vojtěch nastínil možné období, kdy již stát nebude hradit náklady na testování pro ty občany, kteří se chystají do zahraničí. (Foto: Youtube)

Podle jeho slov se tak s největší pravděpodobností stane již během podzimu, tedy ve chvíli, kdy již bude populace dostatečně proočkovaná, a hrazené zůstanou jen testy předepsané lékařem.

Adam Vojtěch během svého vystoupení v parlamentu opakovaně vyjádřil přesvědčení, že by testování v řadě případů nemělo být hrazeno z veřejného zdravotního pojištění.

Tentokrát se český ministr zdravotnictví dotkl tématu hrazení nákladů za testy pro cestující do zahraničí.

„Já si nejsem úplně jist, že bychom měli dlouhodobě hradit z veřejného zdravotního pojištění například testy, kdy se člověk rozhodne třeba cestovat někam do nějaké země. Tam si myslím, že není úplně toto na místě a není to věc, která by měla být dlouhodobě hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Nemá to souvislost se zdravotní péčí,“ uvedl Vojtěch.

Jak poznamenal Adam Vojtěch, stát může přestat hradit testy pro cestující již na podzim.

„Neříkám, že to bude zítra, myslím, že to je nějaký výhled, možná na nějaké podzimní období,“ zmínil dotyčný.

Podle plánu, na podzim, kdy bude proočkovaná značná část populace, zůstanou hrazeny z pojištění jen ty testy, které jsou doporučeny lékařem či v případě, že občan bude poslán na testování hygienickou stanicí.

Zdroj: snews.com