Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron chtějí, aby Evropská unie zvážila pozvání ruského prezidenta Vladimira Putina na summit, píše Financial Times s odvoláním na diplomatické zdroje. (Foto: Youtube)

Podle slov diplomatů iniciativa pochází od Merkelové a Macron ji podpořil.

Zdroje obeznámené s diskuzemi uvedly, že velvyslanci z Berlína a Paříže na středeční schůzce v Bruselu učinili pro ostatní účastníky neočekávaný krok a předložili nové návrhy ohledně vztahů s Kremlem.

Německo a Francie vyzvaly k vytvoření nové strategie EU pro užší spolupráci s Ruskem, která by podpořila diskuse s Moskvou po rusko-americkém summitu v Ženevě, uvádí Financial Times.

„Německo a Francie vyzvaly k vytvoření nové strategie EU pro užší spolupráci s Ruskem s cílem rozvíjet diskuze s Moskvou po ženevském summitu amerického prezidenta Joea Bidena s Vladimirem Putinem,“ uvádějí noviny.

První setkání prezidentů Vladimira Putina a Joe Bidena se konalo 16. června v Ženevě, jednání trvalo 4 1/2 hodiny včetně přestávky.

Jak uvádějí noviny, Německo se domnívá, že ženevský summit se stal „vzorem“ pro obnovení vztahů s Ruskem. Připomeňme, že v úterý Merkelová hovořila telefonicky s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v souvislosti s 80. výročím německého vpádu do Sovětského svazu.

„Bylo konstatováno, že pro osudy poválečné Evropy mělo klíčový význam překonání vzájemného nepřátelství a usmíření ruského národa s německým. Během rozhovoru bylo zdůrazněno, že i v současnosti závisí zajištění bezpečnosti našeho společného kontinentu pouze na společném úsilí,“ uvádí tisková zpráva Kremlu.

Před nedávnem se s Merkelovou setkal v Berlíně Macron a také italský premiér Mario Draghi. Německé hlavní město rovněž navštívil americký ministr zahraničních věcí Antony Blinken.

„Rusko je pro nás velkou výzvou, ale také velkým kontinentálním sousedem Evropské unie, musíme se ujistit, že eliminujeme všechny hybridní hrozby, ale na druhé straně máme ze strany EU velký zájem – pokud chceme bezpečnost a stabilitu v Evropské unii, musíme zůstat v dialogu s Ruskem, bez ohledu na to, jak je to obtížné,“ řekla minulý pátek Merkelová na tiskové konferenci s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

Vztahy mezi EU a Ruskem byly zmrazeny v roce 2014 poté, co Rusko připojilo Krym. Podle deníku FT.com možnost, že by došlo k oteplení vztahů s Moskvou, nejspíše znepokojí Polsko a země Pobaltí, které vůči Rusku prosazují tvrdou linii.

Zdroj: snews.com