V hotelu Delta Park poblíž Thunu si můžete dopřát vířivku v African Lodge. Někteří si myslí, že je to rasistické. (Foto: Hotel Delta Park)

„African Lodge je v provozu pět let a je nejoblíbenější z našich tří soukromých lázní. Doposud jsme nedostali žádné negativní zpětné vazby, ani od lidí s jinou barvou pleti, kteří jsou našimi hosty,“ řekl novinám ředitel hotelu Mirco Plozza.

Zároveň zdůraznil:

„Máme spoustu zaměstnanců z různých kultur a nikdo z nich se dosud necítil uražen.“ Připustil však, že název místnosti lze změnit.

„Připomínka kanibalismu“ nebyla zamýšlena při konstrukci zařízení, dodal hoteliér.

Kritiku však vyjádřili Barbara Miller a Simone Rees z University of Fribourg (Švýcarsko).

„Symbolika hrnce na vaření podávaného hotelem je součástí koloniálních a rasistických obrazů,“ zněl verdikt výzkumníků zaměřených na „Postkoloniální studia“.

Nigerijský šéf online kanálu „Diaspora TV“ Mark Bamidele-Emmanuel však vzal hotel pod ochranu.

„Myslím, že žádnému Afričanovi to nepřipadne urážlivé. Mimochodem, Západ by měl někdy přestat mluvit za Afričany. Všiml jsem si, že ve většině případů si nestěžují Afričané, ale naopak některé nevládní organizace, které chtějí získat mediální publicitu. Afričané jsou chytří podnikatelé, kteří „rozumějí, pokud nás chtějí diskriminovat, ale to není případ této hotelové koncepce“.

Kuchař a majitel restaurace „Zum Mohrenkopf“ v Kielu učinil podobné prohlášení na konferenci JUNGEN FREIHEIT koncem května.

Rozčiluje ho, když mu bílí chtějí vysvětlit, jak jimi byly zraněny city jemu černochovi. Takový pobuřující paternalismus je skutečným rasismem.

Zdroj: pz.cz, jungefreiheit.de