Sněmovna reprezentantů Spojených států amerických hlasovala pro udělení statusu státu hlavnímu městu Washingtonu. (Foto: Flickr)

Návrh zákona nyní musí projít hlasováním v Senátu a v případě schválení se následně dostane k prezidentovi USA, po jehož podpisu se z návrhu stane zákon.

Návrh zákona v případě jeho schválení horní komorou amerického Kongresu a prezidentem USA umožní Washingtonu získat status 51. státu, který ponese název Washington, Douglass Commonwealth.

Momentálně je označení Commonwealth zařazeno do oficiálního názvu čtyř amerických států – Virginie, Kentucky, Massachusetts a Pensylvánie.

Pro změnu statusu hlavního města USA hlasovalo 216 členů dolní komory komory Kongresu, proti bylo 208. Názory se rozdělily zrovna podle stranického členství. Nyní demokraté potřebují získat alespoň 10 hlasů republikánů pro to, aby Senát daný návrh schválil.

Podle návrhu by měl nový stát zahrnovat veškeré území hlavního města s výjimkou vládních budov a památek, a to včetně Bílého domu, budovy Kongresu a Nejvyššího soudu USA. Dané území se bude považovat za americké hlavní město.

Otázka udělení Washingtonu statusu státu je nastolována pravidelně a je bolestivým tématem pro tamní obyvatelstvo i městskou administrativu. Hlavním problémem je to, že obyvatelé Washingtonu nemají své vlastní zástupce v Kongresu a samotné město je podřízeno federální vládě.

Udělení nového statusu aktivně podporují demokraté, a to z politických důvodů, protože Washington tradičně podporuje Demokratickou stranu, což může přinést demokratům dvě další místa v Kongresu.

Zdroj: rollingstone.com