Ministr zahraničí Dmytro Kuleba uvedl, že ukrajinští bojovníci na Donbasu dostali rozkaz nepoddávat se provokacím, aby nedali záminku k útoku nepřítele. (Foto: Flickr)

Armáda podle informací webu Strana.ua  přešla v první linii od demonstrativního „předvádění svalů“  k přípravě obrany proti možnému útoku nepřítele.

Zvláštní pozornost je v jednotkách JFO nyní věnována silnému posilování pozic a protitankovému minování. „Situace se změnila. Před třemi týdny všechno vypadalo tak, jako bychom už byli připraveni na ofenzívu – přinášela se další municei, téměř k první linii se posouvaly tanky a obrněné transportéry a dělostřelectvo. Ale před týdnem byl vydán rozkaz: Posílit obranná postavení a vytvořit protitanková minová pole v duchu pravděpodobného útoku nepřítele.

Tanky a minomety však zůstaly. Stojí maskovaní ani ve druhé linii, ale pár set metrů od přední části. Přišli minéři, instalují protitankové miny. Minová pole jsou na hlavních silnicích a dokonce i za ukrajinskými pozicemi.

„To je takový rezervní obranný plán – pokud ruské jednotky zaútočí, pak bude po krátké bitvě ukrajinská pěchota stažena do druhé, opevněnější linie obrany,“ řekl major K. z jednotky umístěné poblíž Gorlovky.

Mimochodem, informace o instalaci dalších protitankových min potvrzují zprávy OBSE . Podle pozorovatelů separatisté narychlo instalují protitankové miny.

Klid před zhoršením situace

Zajímavé je, že navzdory napětí se na Donbasu méně střílelo na frontách. Ale podle armády to vypadá jako klid před další exacerbací.

„Podle zkušeností z minulých měsíců taký klid brzy skončí …. Separatisté však také nijak zvlášť netouží po boji, zhoršení je v takových případech jako náhlý požár všeho, co může střílet ukrajinským směrem. Ukrajinští velitelé přísně zakázali jakékoli výstřely. a dokonce i průzkum oblasti. Odstřelovači také nečinně sedí – je jim zakázán vstup do pozic na několik týdnů. Příkaz to vysvětluje skutečností, že jakákoli provokace bude nyní hrát do rukou separatistů .

Existují informace, že na druhé straně bylo ruské dělostřelectvo a tanky přesunuty až k přední linii. Ale dojem z toho je, že nepřítel se připravuje jen na útok Ukrajinců. Posilují také pozicei. Ale není ticho, stále střílejí v noci. Jak z naší strany, tak z jejich strany. Nejčastěji střílí jen z nervozity, někdo viděl pohyb v zařízení pro noční vidění, takže vystřelili. Velitelé za to netrestají, je podle nich lepší to přehánět, než to nedělat, “připustil starší seržant E. z jednotky poblíž Doněcka.

Posílení hranice s Krymem

Spěšně se posiluje také hranice poblíž Krymu. Podle podplukovníka S. se krymský směr plánuje posílit přesunem dalších sil – několika brigád ozbrojených sil Ukrajiny. Mimochodem, mnoho jednotek, které měly odejít k rotaci dozadu z Luhanské a Doněcké oblasti, zůstalo na frontové linii.

„Brigády nyní cvičí na cvičištích v oblastech Nikolaev a Záporoží. Jednotky měly rotovat směrem k Luhanskému směru, ale nyní se plány změnily, říkají, že ukrajinské jednotky budou přesunuty na Krym. Tyto jednotky které měly jít na rotaci dozadu z Luhanské oblasti, zadržené na pozicích. Není známo, kdy dojde k další rotaci. Odloženo na neurčito, “vysvětlil policista.

Mimochodem, další jednotky protivzdušné obrany byly přesunuty na přední linii na Donbassu a na hranici s Krymem.

Zdroj: pz.cz, strana.ua