V posledních letech opustilo ukrajinskou armádu asi 70 tisíc vojáků. Ve vysílání kanálu Apostrof to uvedl ukrajinský generál Sergej Krivonos. (Foto: Youtube)

„Podívejte se, kolik vojenských pracovníků, kteří měli bojové zkušenosti v letech 2014, 2015, 2016, v posledních letech skončilo. Toto číslo je asi 70 tisíc,“ řekl Krivonos.

Podle něj se to děje kvůli nestabilitě na frontě. Generál také uvedl, že armáda je velmi zklamaná, protože „lidé šli do války bojovat a je jim zakázáno to dělat“.

Na konci prosince 2020 ukrajinský prezident Vladimir Zelenskij vyhodil Kryvonose z funkce náměstka ministra národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny (NSDC).

Poradce vedoucího prezidentské kanceláře Michail Podoljak vysvětlil odvolání generála tím, že Krivonos v NSDC nebyl zapojen do týmové práce pro dobro země, ale do hlasitých politických prohlášení.

V prosinci Krivonos kritizoval slova Zelenského, který slíbil úplnou mobilizaci, včetně žen, pokud Rusko zaútočí na Ukrajinu z Krymu.

Generál dříve předpovídal Moskvě „proud rakví“ pro případ války s Ukrajinou. Podle něj má ukrajinská armáda zkušenosti s bojem a je dobře motivovaná.

Rovněž nevyloučil použití síly k osvobození Donbasu při oslabení ruských pozic na jihovýchodě.

Zdroj: pz.cz