Mei Xinyu, expertka Centra pro mezinárodní obchod a hospodářskou spolupráci na Ministerstvu obchodu Číny, promluvila o boji Číny proti koronaviru, dopadu epidemie na světovou ekonomiku, cestovní ruch a bilaterální vztahy mezi zeměmi. (Foto: Health.mil)

Odbornice poznamenala, že s cílem zastavení šíření koronaviru Wu-chan a provincie Chu-pej učinily velké oběti a celý svět toho byl svědkem.

 

„Většina zemí se bohužel nepoučila ze zkušeností Číny, naopak svou energii a čas vynaložily na „bodnutí" Číny.  Proto je šíření viru po celém světě nyní cena za jejich činy. Spojené státy a Evropa jsou centry světové ekonomiky a všechny země jsou s nimi ve velmi úzkém kontaktu. Pokud USA a Evropa jsou pohlceny epidemií, virus se jistě rozšíří do jiných zemí," řekla Xinyu.

Hovořila také o dopadu epidemie na světovou ekonomiku. Podle ní bude mít šíření epidemie pravděpodobně významný dopad na růst světové ekonomiky v letošním roce, na ceny, například ropy a zemního plynu. 

Komentovala také šíření viru po celém světě a výhled do budoucnosti.

„Od 26. února je počet potvrzených případů v jiných zemích mnohem vyšší než v Číně. A den za dnem se tento rozdíl zvyšuje. V posledních několika dnech se zhoršuje situace v Itálii, Jižní Koreji a Íránu a stala se mnohem horší než v Číně. A za jednu noc virus pronikl do Dánska a Švýcarska. Na základě této epidemiologické situace věřím, že to bude nějakou dobu trvat.“

Xinyu také mluvila o dopadu šíření pandemie na cestovní ruch a podnikání. Podle ní bude spousta problémů s přesuny. To bude mít zvláštní dopad na služební cesty a cestovní ruch. 

Hovořila také o úloze Číny v boji proti globálnímu šíření koronaviru.

„Úspěch nebo neúspěch globální prevence a kontroly epidemie do značné míry závisí na obnovení výroby v Číně. Čína je velká země, která hodně vyrábí, pokud nebude schopna plně obnovit práci, ovlivní to produkci prostředků na boj proti epidemii.“

Expertka se také vyjádřila k bilaterálním vztahům mezi Ruskem a Čínou. Myslí si, že občané spolu s podnikateli a členy vlády by si měli být plně vědomi situace.

„Rusko a Čína jsou dobří sousedé. A doufám, že budeme úspěšně a úzce spolupracovat jak v boji proti epidemii, tak v ekonomice – společně posílíme rozvoj a překonáme obtíže,“ řekla Xinyu.