Britští meteorologové varují, že Evropu zasáhne nestálé počasí. Tato informace přišla na pozadí zprávy o cyklónu pohybujícím se směrem k západní Evropě poté, co byl v USA a Kanadě. (Foto: Twitter)

Oblasti nízkého tlaku přinesou do střední Evropy silný vítr a silný déšť, zatímco v alpských oblastech hrozí zvýšené lavinové nebezpečí. V souvislosti s tím se varovalo se před cyklónem, který pravděpodobně přinese vysoké vlny. Meteoalarm v současné době varuje před silným větrem v celé střední Evropě.

Podle meteorologů v sobotu vstoupí systém do západní Evropy a přinese s sebou silný vítr a vysoké vlny.

„Podmínky se začnou zhoršovat v pátek večer, kdy se severoatlantický cyklón přiblíží k západní Evropě a v sobotu ráno vstoupí do Irska,“ uvádí se ve zprávě.

Co čekat v Česku?

Od začátku roku se přes území České republiky přehnalo několik bouří. Ta následující se jmenuje Ellie a udeří v Česku a také v Německu. Přinese s sebou větší oblačnost a srážky. Na horách by pak mohly být i sněhové. Kromě toho se nevylučuje silný vítr, ten by měl vydržet po celý příští týden.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu se přes Česko v pátek ráno přehnala okluzní fronta, která připomínala šneka. Za ní se blíží do republiky tlaková níže Ellie, která postupuje ze severního Německa a Polska do ČR.  „Teď máme hodně oblačnosti a místy srážky. O něco více jich bude během zítřejšího dne. V noci budou jen místy a zítra se začne ochlazovat,“ uvedl ČHMÚ.

​V pátek pak mohou lidé počítat se zataženou oblohou, na většině území bude déšť nebo přeháňky.  „Nad 1000 metrů srážky sněhové. Postupně očekáváme od západu ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Hranice sněžení se během dne sníží na 600 metrů nad mořem. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 6 až 10 °C. Fouká mírný jihozápadní vítr o rychlosti do 25 km/h, jen přechodně čerstvý s nárazy kolem 45 km/h, na horách 75 km/h,“ řekla Dagmar Honsová z Meteopressu.