Slibný ruský systém protivzdušné a protiraketové obrany S-500 nemá ve světě žádné analogy a je schopen sestřelit cíle, které se nachází ve stovkách kilometrů od zemské plochy. Více o systému povědel generální konstruktér ruské zbrojovky Almaz-Antej Pavel Sozinov. (Foto: MODR)

Sozinov poznamenal, že podle svých vlastností předstíhá S-500 všechny analogy, které jsou vytvořeny nebo se někde vytvářejí. „Zachycení v horní atmosféře je opravdu možné. Jde o stovky kilometrů od Země,“ řekl Sozinov v rozhovoru s Arkadijem Mamontovem ve svém programu na YouTube.

Podle generálního konstruktéra systém obsahuje velké množství lokalizačních nástrojů pro různé účely a protiraketové řízené střely. „Jedná se o systém, který řeší celou řadu úkolů protivzdušné a protiraketové obrany. Dnes zkoušíme prvky systému s maximální úsporou prostředků přidělených na testování,“ uvedl.

„Pokusili jsme se pro příštích 25 let vypracovat prognózu vývoje zbraní pro vzdušný útok a věříme, že bude velmi spolehlivá, pokud jde o vlastnosti, které potenciální protivník může dosáhnout v tomto časovém období. V souladu s tím musí být náš systém schopen vypořádat se s prostředky, které ještě nejsou k dispozici, ale mohou se objevit za 5, 7 nebo 10 let,“ dodal Sozinov.

S-500 bude připraven až letos

Testování nejnovějších raket protileteckého raketového systému S-500 Prometheus proběhlo v Rusku již loni, letos bude systém hotový k zařazení do výzbroje Ozbrojených sil RF. 

„Ve vojskách protivzdušné a protiraketové obrany v roce 2019 proběhly zkoušky nejnovějšího protileteckého raketového systému S-500 Prometheus s vypuštěním nových raket, které na světě nemají obdoby. Jsme si jisti, že v roce 2020 bude nový systém připraven k zařazení do armády,“ oznámil náměstek ruského ministra obrany Alexej Krivoručko.

Krivoručko vysvětlil, že hlavním úkolem S-500 je boj proti balistickým raketám středního doletu (samostatné zachycení se vzdáleností odpálení až do 3,5 tisíce kilometrů) a mezikontinentálním balistickým raketám v konečné části trajektorie a v určitých případech také ve střední části.

Co dokáže Prometheus 

Slibný ruský systém protivzdušné a protiraketové obrany S-500 Prometheus nenahradí S-400 a systémy předchozích generací, ale doplní je. Jeho hlavním úkolem bude boj proti raketám: hypersonickým a balistickým. Kromě toho Prometheus dokáže zasáhnout i družice z oběžné dráhy.

Systém S-500 bude využívat jak rakety z arzenálu S-400, například 40N6М s bojovým dosahem až 380 kilometrů, tak i ty nové, které nebyly v jiných systémech používány. Například raketa 77N6-N je určena k transatmosférickému zachycení balistických raket ve výšce až 165 kilometrů.

K ničení satelitů na nízkých oběžných drahách má S-500 k dispozici raketu 77N6-N1 s malou jadernou hlavicí. Takové informace uvedl vojenský expert z čínské rozhlasové stanice China National Radio, Shao Yonglin.

V blízké budoucnosti získá ruský systém protivzdušné obrany mnohem lakoničtější a jasnější strukturu, řekl expert. V současné době existuje několik typů zbraní pro každý bojový úkol a zónu odpovědnosti, což vytváří zmatek.

Zdroj: snews.com