Čtyřiačtyřicetiletá Číňanka s příjmením Jiang poskytla rozhovor, v němž promluvila o nebezpečném koronaviru, který se poslední dny šíří světem. Rozhovor zveřejnila státní zpravodajská agentura Čínské lidové republiky (ČLR) Sin-chua. (Foto: Pixabay)

Jiang, která pochází ze města Čchung-čching (jihozápad Číny), již několik let pracuje ve Wu-chanu. Právě toto jedenáctimilionové město, které leží ve střední Číně, se stalo epicentrem nákazy novým typem koronaviru 2019-nCoV a úřady jej tak poslaly do karantény.

Žena, která již byla propuštěna z nemocnice, v rozhovoru uvádí, jak všechno začalo.

„Patnáctého ledna jsem odjela domů, abychom oslavili čínský nový rok. Manžel mě přijel vyzvednout na nádraží a viděl, že se vůbec necítím dobře.

Okamžitě mě odvezl do místní nemocnice. Několik dní léčby ale nepřineslo pozitivní výsledek. Jednadvacátého ledna jsem byla převezena do ústřední nemocnice v okrese Wan-čou a byla jsem umístěna do izolace. Byl mi diagnostikován zápal plic způsobený novým typem koronaviru. Byla jsem první pacientkou s touto nemocí v Čchung-čchingu. Lékaři a zdravotní sestrymi věnovali zvláštní péči,“ uvádí.

Podotkla přitom, že každý den dostávala od lékařů různé injekce, byla zahájena antivirová a protiinfekční léčba a lékaři dokonce mnohdy využívali i metody tradiční čínské medicíny.

„V posledních dnech se všechny symptomy změnily k lepšímu. Doktoři tak rozhodli, že můžu být propuštěna. Po celou dobu léčby po mě nemocnice nechtěla ani jeden jediný fen (podjednotka čínského juanu, pozn. red.),“ řekla.

Prozradila také, že se jí lidé často ptají, jak je toto onemocnění hrozné. Přiznává však, že nejdůležitější je nebát se a dbát na prevenci a co nejlépe se chránit. Doporučuje, aby lidé nosili roušky a častěji si pečlivě myli ruce.

„Pokud máte zvýšenou teplotu a objeví se u vás kašel a další příznaky, musíte okamžitě do nemocnice. Nemějte strach z toho, že budete v izolaci. Musíte si udržovat dobrou náladu, poslouchat lékaře, důvěřovat lékům a pak se váš stav určitě zlepší,“ dodala závěrem.