Pentagon plánuje poslat na Blízký východ dalších 200 vojáků a šest bombardérů B-52 vzhledem k napětí ve vztazích s Íránem, oznámil list The Wall Street Journal s odvoláním na nejmenované představitele vojenského rezortu. (Foto: JB.mil)

Podle informace listu plánuje Pentagon poslat do tohoto regionu 200 vojáků ze základny v italské Vicenzi.

Někteří z nich mají zajišťovat bezpečnost amerického velvyslanectví v Bejrútu. Očekává se, že letadla budou do regionu přesunuta v průběhu nejbližších dnů.

Podle informace televizní stanice CNN budou bombardéry rozmístěny na ostrově Diego Garcia, který je považován za zámořské území Velké Británie v Indickém oceáně.

Jak uvádí CNN, bylo toto místo zvoleno kvůli tomu, že se nachází mimo dolet íránských raket.

The Wall Street Journal uvádí, že po vyslání tohoto kontingentu přesáhne celkový počet amerických vojáků na Blízkém východě 80 tisíc.

Televizní stanice CNN oznámila dříve s odvoláním na mluvčího Pentagonu, že na pozadí růstu napětí ve vztazích s Íránem pošlou USA na Blízký východ dodatečně 3000 vojáků po leteckém útoku, jehož následkem byl zavražděn íránský generál Kásim Sulejmání.

Dříve, po útoku na americké velvyslanectví v Bagdádu, šéf Pentagonu Mike Esper prohlásil, že USA pošlou do tohoto regionu 750 vojáků.