Název Holandsko oficiálně přestalo existovat jako označení Nizozemska. Informuje o tom místní rozhlasová stanice NOS. Od 1. ledna 2020 se země rozhodla přestat používat název Holandsko. (Foto: Pxfuel)

Veřejné struktury a soukromé společnosti budou používat pouze oficiální název Nizozemsko.

Země má 12 provincií, ale slovo Holandsko se týká pouze dvou z nich – Severní Holandsko, které zahrnuje hlavní město Amsterdam a Haarlem, a Jižní Holandsko, kde se nachází Haag a Rotterdam.

Holandsko již neexistuje, protože se rozhodlo vynechat zástupný název, aby změnil image země. Od ledna budou ministerstva, univerzity, velvyslanectví a firmy používat pouze oficiální název země – Nizozemsko.

Změna názvu je motivována touhou transformovat obraz Nizozemska v zahraničí, což podle vlády může přilákat turisty do jiných částí země, zatímco populární destinace, jako je hlavní město Amsterdam, Haarlem a Haag nejsou schopny zvládnout masový příliv návštěvníků.

„Je trochu divné propagovat jen malou část Nizozemska v zahraničí, tedy pouze Holandsko,“ uvedl mluvčí nizozemského ministerstva zahraničí.

Sigrid Kaag, ministryně zahraničního obchodu a rozvojové spolupráce, uvedla, že změna názvu, která zemi bude stát 319 tisíc dolarů, pomůže turistům ukázat, co jiného může Nizozemsko nabídnout, pokud se rozhodnou v něm pracovat, žít nebo tam jen vyrazit na dovolenou.

„Název Holandsko je spojen s obrázky sýra, dřeváků, tulipánů, Frau Antje a Cruijffem. Dokážu si představit, že se Nizozemsko chce více profilovat jako země, která vede v technologiích – například v zemědělském odvětví a oblastech sportu a kultury.

Chtějí poskytnout více aktuální zátěže pro nizozemskou značku," řekla maloobchodní odbornice Kitty Koelemeije.

Nizozemské orgány se už dlouho snaží zaktualizovat image země a zahájily zátah na populární turistické lokality, jako je Amsterdam.

Počátkem letošního roku úřady navrhly zákaz exkurzí do čtvrti červených luceren, což ale vyvolalo odpor pracovníků v této sféře, kteří uvedli, že toto opatření ovlivní jejich výdělky.

Zdroj:  thesun.co.uk