Tento článek poprvé vyšel 8. dubna 2019, tj. řadu měsíců před probíhajícím hnutím protestů a občanských nepokojů v Libanonu. Analýza prezentovaná v tomto článku není podpořena sekundárními zdroji. (Foto: Flickr)

Autenticitu dokumentů, které jsou prezentovány jako snímky obrazovky ze zprávy Al Jadeed, nejsme schopni ověřit. Tyto dokumenty zjevně nejsou z oficiálních zdrojů USA nebo Izraele. (Global Research)

***

Libanonský prezident Michel Aoun během návštěvy amerického ministra zahraničí Mika Pompea údajně obdržel dokument s podrobnostmi plánu USA a Izraele na vyvolání občanské války v Libanonu pomocí skrytých operací pod falešnou vlajkou a na možnou invazi Izraele.

Ač je zdroj tohoto dokumentu izraelský a vytvořený v partnerství s Washingtonem, nikdo neví, kdo ho Aounovi předložil. Dokument původně prezentovala libanonská televize Al-Jadeed v libanonském vysílání a na své webové stránce, Geopolitic Alert pak uvedenou zprávu pro tento článek přeložil.

Izrael a Spojené státy v Libanonu rozdmýchávají občanskou válku

Tento dokument podrobně uvádí americké plány na rozložení Libanonských bezpečnostních sil, tj. domácí instituce odlišné od Libanonské armády. K tomuto plánu patří washingtonská investice 200 milionů dolarů do Vnitřních bezpečnostních sil (ISF) pod záminkou udržování míru, ale se skrytým cílem vyvolání sektářského konfliktu proti Hizbolláhu, kdy 2,5 milionu má být určeno konkrétně k tomuto účelu.

V dokumentu se uvádí, že konečným cílem je destabilizace země vyvoláním občanské války v Libanonu, což „Izraeli na mezinárodní scéně pomůže.“

Spojené státy a Izrael toho plánují dosáhnout podporou „demokratických sil“, což zní podezřele podobně jako stejná strategie použitá v Sýrii, Libyi, Venezuele a různě jinde.

Podle tohoto dokumentu, ač „má být plně nasazena naše palebná síla,“ oni nějak nepředpokládají žádné oběti. Očekávají však, že tato občanská válka „spustí požadavky“, aby Izraelské obranné síly (IDF) intervenovaly, s čímž musí Izrael souhlasit jen po značném zdráhání.

Dokument praví, že Izrael k dosazování pokroku rozdmýchávání konfliktu sehraje důležitou roli při vedení „skrytých operací pod falešnou vlajkou“. Tyto operace budou možná zahrnovat i chemické útoky podobné chemickým útokům na civilisty v Sýrii nebo i přímé útoky na libanonské či izraelské civilisty, aby obvinili Hizbolláh a ospravedlnili mezinárodní intervenci.

Dokument přiznává, že aby to Spojené státy a Izrael mohly rozpoutat, tak budou potřebovat bezprecedentní míru věrohodnosti a také přiznává, že Libanonská armáda by se mohla stát překážkou, nejspíš proto, že Armáda má diverzifikované složení. Hizbolláh jako legitimní politická strana s členy rozmístěnými ve všech koutech libanonské společnosti už má své členy a spojence usazené v celých ISF stejně jako v Armádě.

Screenshots from Al-Jadeed

Mike Pompeo už vede schůzky s libanonskými činiteli

Během své schůzky s libanonským prezidentem Michaelem Aounem předložil americký ministr zahraničí ultimátum: nasaďte Hizbolláhu svěrací kazajku nebo čekejte bezprecedentní důsledky.

Podle globalistického listu Foreign Policy řekl Pompeo Aounovi, že když nesplní ten nemožný úkol odstranit Hizbolláh z vládních institucí a rozbít všechny jeho vojenské aktivity, tak může Libanon čekat konec americké pomoci a potenciálně i sankce.

„Bude to od Libanonského národa vyžadovat smělost, aby se postavil zločinnosti, teroru a hrozbám Hizbolláhu,“ řekl Pompeo.

Pompeo při večeři údajně libanonské činitele varoval, že i oni sami jsou potenciálními cíli sankcí, jako třeba členové strany prezidenta Aouna Hnutí svobodných vlastenců, která má většinu a jejíž podpora pochází od libanonských křesťanů.

Potenciální sankce se nejspíš budou nejdříve týkat libanonského ministerstva zdravotnictví, které v současnosti řídí zvolený člen politické strany Hizbolláh. Civilní obyvatelstvo celého Libanonu na funkčnosti ministerstva zdravotnictví značně závisí ohledně zajištění léků a obecné zdravotní péče, takže takovéto sankce by libanonskému obyvatelstvu vyvolaly značné utrpení.

Ale plány na občanskou válku rozvedené v tomto dokumentu se nejspíš podle plánů USA dařit nebudou. Libanonské bezpečnostní síly nejsou homogenní skupina. Příslušníci Hizbolláhu a jejich křesťanští spojenci zastávají spoustu pozic nejen v ISF, ale i v celé Libanonské armádě a v několika větvích státní správy. Libanonská ústava a politický systém vyžadují, aby ve vládě měly adekvátní zastoupení všechny sekty. Když je to tak, pak se potenciální vyfabrikovaná občanská válka nejspíš soustředí na přepsání libanonské ústavy jako na vrcholnou prioritu.

Není jasné, jestli Aounovi tento dokument nepodstrčil přímo Pompeův personál už před jejich schůzkou jako předběžnou hrozbu. Jasné však je, že USA a Izrael kují za zavřenými dveřmi pikle, aby vyvolali v libanonské společnosti sektářský konflikt a vykolejili v ní demokratický proces podobně jako při podobných akcích v Sýrii, Libyi, Jemenu, Venezuele, Íránu atd.

Randi Nord

Zdroj:  globalresearch.ca