Před smrtí měl slovenský novinář Ján Kuciak získat od nejmenovaného zdroje důležité informace, které sahají až do nejvyšších pater politické moci. Prohlásila to Zlatica Kušnírová, matka zavražděné partnerky Kuciaka. (Foto: Wikimedia)

Zlatica Kušnírová tvrdí, že v září roku 2017 Kuciak odeslal své kolegyni Evě Kubániové SMS zprávu, ve které píše, že získal důležité informace, jež mohou otřást politickou scénou na Slovensku.

„Napsal jí, že natrefil na něco velkého, že nitky vedou až do vrcholných pater politiky a že věří, že když to vyjde, tak padne mnoho vysoce postavených funkcionářů,“ řekla pro portál Pluska Zlatica Kušnírová.

Informace, které získal od nejmenovaného zdroje, se týkají podnikatele Mariána Kočnera a finanční skupiny Penta.

„Ahoj, Evičko. Píšu jen na telefonu, tak to napíšu stručně. O Kočnerovi jsem v poslední době napsal hodně dost tvrdých materiálů, o jeho podvodech atd. Ty pravděpodobně přispěly k tomu, že ho policie začala řešit. A to ho asi rozčílilo. No a pak se mi ozval jeden chlap, který se s Kočnerem soudil, a vyprávěl mi o dalších podvodech Kočnera, ale hlavně Penty,“ cituje zprávu portál Hlavnespravy.sk.

„Dal mi i tunu materiálů… Já jsem s tím nic nedělal, dokud policie nezahájila trestní stíhání pro falšování listin v jedné firmě Penty. Penta nasadila krizové PR a přesvědčovali, že je někdo vydírá, ať počkám a že oni to vysvětlí. Včera jsem šel na 13.00 hod do Digital parku. Mimo jiné jsem jim řekl i to, že jediný, kdo mi o tom říkal, byl ten chlap, co se soudil i s Kočnerem a vyhrál. Už ve 13.20 hod mi volal Kočner a spustil. Byl nervózní a vypěnil. To je zatím celé,“ stojí údajně ve zprávě.

Kušnírová je přesvědčena, že nepsal o informaci ze svého posledního článku, na němž pracoval asi jeden rok, a který vyšel až po jeho smrti. V něm odhalil vazby italského organizovaného zločinu na úřad slovenské vlády.

Nicméně se Kušnírová podivuje nad tím, proč se o těchto materiálech nemluví. Vyslovuje proto nedůvěru vůči slovenské policii, jejíž příslušníci objevené materiály mohli zničit nebo zatajit.

„Je zvláštní, že ani slůvko se k této informaci na místě činu nenašlo. Já si myslím, že se o to někdo postaral. Možná to měl na USB klíči a někdo ho sebral. Jeden z tehdejších policejních funkcionářů nebyl na místě činu až druhý den, jak odhalily kamery přítomných televizních štábů, ale už v tu noc, kdy se našla těla. Máme na to dva svědky. Telefonoval asi hodinu v autě na ulici a byl i v domě,“ poznamenala.

Zdroj: snews.com