Mnoho lidí trápí špatný zápach z úst a často ani zubaři nedokáží odhalit příčinu. Podezření nejčastěji padá na zkažený zub, zanícené dásně, bakterie v hrdle či špatné trávení. Co ale dělat, když jste už prověřili všechny možnosti a bez ohledu na to, kolik ústních osvěžovačů dechu použijete, nic nepomáhá? Máme pro vás dobrou zprávu. Možná jsme právě odhalili příčinu těchto potíží.

Mandle jsou malé žlázky nacházející se po bocích zadní části ústní dutiny, kde se už pomalu začíná hrdlo. Slouží převážně jako první obrana těla před záněty a infekcemi. Mají je však jen děti. Později v dospělosti zanikají a zůstávají po nich jen malé dutinky. A právě v těchto dutinkách mohou vznikat takzvané mandlové kameny. Často je však není vidět, protože jsou v nich dobré schované. Nicméně zápach, který vytvářejí, dokáže být opravdu nepříjemný. Nejednou připomíná síru či zkažená vajíčka.

Mandlové kameny jsou v podstatě shluky ztvrdlých hlenů, bakterií a kalcifikované zbytků jídel, které se usazují v zadní části ústní dutiny. Po tom, co ztvrdnou, mohou způsobovat nejen špatný zápach z úst, ale občas dokonce i bolesti při polykání.

Někdy sami vypadnout, ale častěji musí být odborně odstraněny lékařem. Existuje však ještě jedno řešení, jak se jich zbavit. Kamínky však nesmí být příliš velké nebo napevno uchycené v mandlových jamkách. S trochou nácviku to s pomocí tuby z fixy (vrchní částí, ne tou kterou se píše) dokážete udělat i sami doma před zrcadlem. Následující video ukazuje, jak se to dělá.