Kyjev a Washington zahájily společný projekt v oblasti jaderných výzkumů. Oznámilo to velvyslanectví Ukrajiny v USA na své stránce na Facebooku. (Foto: Pxhere)

Společný projekt ve vzdělávací a výzkumné sféře se bude týkat otázek jaderné vědy a inženýrství. Jeho zahájení bylo oznámeno na konferenci, kterou zorganizovalo ukrajinské velvyslanectví v USA, a kterou vedl velvyslanec Valerij Čalyj.

Podle slov velvyslance má Ukrajina velký potenciál ve sféře mírového atomu. Kromě toho pracují v této zemi „velmi silní odborníci v jaderné sféře“, kteří jsou ochotni uplatnit své znalosti v rámci vyhlášeného projektu.

Na potvrzení svých slov prezentoval Čalyj výstavu pod názvem 50 vynálezů, které darovala světu Ukrajina, která byla otevřena na univerzitě George Washingtona.

Na výstavě jsou ukázány četné vynálezy ze sovětské doby, jako je dopravní letadlo An-225 a vesmírná loď Buran. Kromě toho se na výstavě tvrdí, že vynálezce elektrické tramvaje, ruský vědec Fjodor Pirockij a vynálezce vrtulníku, ruský emigrant Igor Sikorskij byli národnostně Ukrajinci.

V červenci podepsal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj výnos, který mění pořádek pobytu v zakázané černobylské zóně. Bude otevřena pro turisty a bude v ní zrušen zákaz fotografování. Plánuje se také rozvoj ekonomických projektů na tomto území. V den podepsání dokumentu byl uveden do provozu nový ochranný sarkofág nad zničeným reaktorem č. 4.