Neznámí pachatelé napadli v metru někdejšího blízkého spolupracovníka bývalého prezidenta Václava Klause, publicistu Ladislava Jakla.

K incidentu došlo v sobotu večer, ale teprve nyní se tyto informace dostaly na veřejnost. Podle všeho šlo o politicky motivovaný útok. O přepadení bývalého politika informoval portál Echo24.

„Seděl jsem na sedadle a najednou kdosi nade mnou zvolal: Ty seš Jakl, ten lídr SPD. A začal mě mlátit do hlavy a ramene. Pak mě strhl na zem a na zastávce hned utekl,“ okomentoval incident pro daný portál samotný Jakl. Ten dodal, že se útoku zúčastnili dva muži.

Publicista měl kvůli útoku potlučenou hlavu a levé rameno, lékařskou pomoc však bezprostředně po napadení nevyhledal. Následující den se ale přece jen na pohotovost vydal, a to kvůli podezření na vnitřní poranění dutiny břišní.
„Holt nemám v metru sedět a číst si v telefonu. Kdybych byl stál a dával pozor, jistě bych se mohl bránit,“ uvedl k incidentu Jakl. 

Bývalý politik sice nehlásil incident na policii, ale ta byla o útoku informována lékaři. Jakl zatím zvažuje, zda na pachatele podá trestní oznámení. „Co budu dělat, to si ještě promyslím. Jen soudím, že tlouct shora sedícího, je zbabělé,“ dodal k incidentu. 

Ladislav Jakl kandidoval ve volbách do Senátu PČR v roce 2018 jako nestraník za hnutí SPD v obvodu Praha 2. Jeho kandidaturu tehdy podpořili bývalý prezident Václav Klaus i jeho syn Václav Klaus mladší. Jakl však ve volbách neuspěl, jelikož se ziskem 6,37 % hlasů obsadil až 5. místo z 9 kandidátů. 

Je nutné podotknout, že v Česku za poslední dobu nejde o první útok na politika. Před měsícem byl napaden poslanec TOP 09 Dominik Feri dvěma muži na koštu vín v Boršicích na Uherskohradišťsku. Po útoku byl poslanec s řeznou ránou na zádech převezen do nedaleké nemocnice, z níž byl po ošetření následující den propuštěn.

Začátkem roku českou společností otřásl případ 71letého stoupence SPD Jaromíra Baldy, kterého pražský soud odsoudil ke čtyřem letům vězení za to, že pokácel stromy na kolejích, aby vyvolal odpor vůči migrantům.

Na místě činu ponechal lístky s texty, které měly vyvolat dojem, že je psal islámský terorista. Řada politiků a novinářů z tzv. pražské kavárny se tehdy k incidentu vyjádřila s tím, že za falešného džihádistu může SPD, které obchoduje se strachem z migrantů a podněcuje nenávist.

Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek tehdy dokonce prohlásil, že sympatizantů SPD je potřeba se obávat mnohem víc než imigrantů. 

Zdroj: snews.com