Radnice švédského města Gävle vysvětlila fotografii ženy v hidžábu na svém uvítacím billboardu jako demonstraci „velké rozmanitosti" města. Následné novinářské vyšetřování však odhalilo, že žena má vazby na místní mešitu, jejíž lídr údajně oslavoval Islámský stát a dokonce se pokusil získat finanční prostředky pro teroristy. (Foto: Facebook)

Švédské město Gävle umístilo muslimskou ženu na svůj digitální reklamní billboard, aby přivítalo návštěvníky, uvedla švédská zpravodajská agentura  Nyheter Idag. Billboard se nachází u severního vjezdu do Gävle.

Johan Adolfsson, manažer komunikace městského úřadu Gävle, vysvětlil, že žena představuje jednu z mnoha muslimských žen Gävle a uvedl, že její vzhled zdůrazňuje velkou rozmanitost města. Podle Adolfssona se dnes v Gävle mluví 120 jazyky.

Tato pozice však vyvolala odpor politiků i obyčejných Švédů, včetně některých migrantů, které měl hidžáb představovat.

Na začátku někteří švédští uživatelé internetu nemohli ani uvěřit svým očím a tvrdili, že uvítací billboard byl někým úmyslně upraven, aby vyvolal rozruch. Nicméně video natočené místním mužem se ukázalo jako opravdu reálné.