Objev profesora stomatologie z Kolumbijské univerzity v USA umožní nechat si vyrůst nové zuby v každém věku. To dovolí obejít se bez implantátů a nepohodlných protéz. Problémem instalace implantátů je, že vyžaduje opakované návštěvy u lékaře často doprovázeny bolestí a nepohodlím. To, že je možné, aby člověku vyrostly třetí zuby je známé z mnoha zdrojů už dávno, ale profesor Dr. Jeremy J. Mao našel další způsob, jak získat nové zuby. …

Dr. Jeremy Mao vyvinul technologii pěstování zubů přímo v prázdné kostěné jamce v alveolu – lůžko v čelisti a dolní čelisti, které drží kořen zubu. Z přírodních materiálů vyrobil zub, který měl formu reálného zubu a vložil do něj stimulátor růstu. Pokusnému zvířeti zavedl zárodek takového zubu do prázdné alveoly. Pórovitá struktura formy umožnila kmenovým buňkám organismu zvířete migrovat do této formy.

V průměru po 9 týdnech u pokusných zvířat vyrostly zuby, které se ideálně spojily s obnoveným periodontálním vazům.

Podle metody profesora Mao se bude do čelisti pacienta implantovat forma z kaprolaktonu a hydroxyapatitu, které jsou kompatibilními polymery. Tato forma se získává metodou trojrozměrné tisku a její konstrukce poskytuje prostor pro množství kanálků o rozměrech 200 mikronů zaplněných specifickými prostředky na podporu růstu buněk (stromal-derived factor-1, SDF1) a kostním morfogenetické proteinem (bone morphogenetic protein-7, BMP7).

Tyto faktory umožňují vlastním kmenovým buňkám pacienta produkovat tkáň zubu a to v přísně určeném tvaru, a tím formují plnohodnotný zub do správné formy. Výsledkem je prakticky přirozenou cestou vypěstovaný zub. Objev profesora Jeremyho Maa umožňuje za krátkou dobu, přibližně 9 týdnů, nechat narůst přímo v ústech pacienta nový zub.