Místopředseda italské vlády Matteo Salvini povolil, aby téměř 50 migrantů z lodě Sea-Watch 3 vystoupilo v Itálii za podmínky, že okamžitě zamíří do Nizozemska nebo do Německa, což záleží na tom, pod jakou vlajkou loď pluje. (Foto: Wikimedia)

Loď, která je vlastněna německou humanitární organizací, na pobřeží Libye 19. ledna přijala skupinu migrantů.

Kvůli drsným povětrnostním podmínkám italské úřady lodi umožnily vplutí do teritoriálních vod poblíž Sicílie, ale v souladu s politikou uzavřených přístavů zachráněným přistěhovalcům zakázaly vystoupit na břeh.

Postoj italské vlády spočívá v tom, že především Nizozemci by měli přijmout přistěhovalce, ale z jejich strany následovalo tvrdé odmítnutí, které bylo motivované absencí potřeby mezinárodní ochrany.

„Vystoupení přistěhovalců je možné pouze tehdy, půjdou-li do Nizozemska, které vydalo vlajku Sea Watch, nebo do Německa, kde je registrována nevládní organizace. V Itálii jsme již přijali a utratili příliš mnoho," oznámil Salvini v úterý.

S ním souhlasil i ministr infrastruktury a dopravy Danilo Toninelli, který odpovídá za civilní flotilu a službu pobřežní stráže. Podle něj může Itálie otevřít přístav pro přistěhovalce ze Sea Watch jako „humanitární koridor" pro další přepravu do Holandska.

Zdroj:  quotidiano.net