Nejpravděpodobnější příčinou zdravotních problémů amerických diplomatů a jejich rodin na ambasádě v Havaně a také na generálním konzulátu v Kantonu bylo mířené radiové záření. Uvádí se ve zprávě Národní akademie věd, inženýrství a lékařství USA. (Foto: Pixabay)

Ve zprávě se zdůrazňuje, že si zaměstnanci diplomatických zastupitelství USA na Kubě v roce 2016 a v Číně v roce 2017 začali stěžovat na neobvyklé symptomy: vysoký krevní tlak, závratě, problémy se sluchem, zrakem a kognitivními funkcemi.

„Výbor považuje tyto případy za velmi znepokojivé, zčásti kvůli pravděpodobnému působení mířeného impulzivního radiového záření a také kvůli silným bolestem a slabosti, jež vznikly u některých zasažených,“ poznamenal jeden z autorů zprávy David Ralman.

Výbor, který vykonal průzkum, uvedl také jako pravděpodobnou příčinu incidentů chemické působení, infekční choroby a psychologické problémy.

Americké ministerstvo zahraničí v roce 2017 učinilo prohlášení, že desítky zaměstnanců americké ambasády na Kubě byly vystaveny „akustickým útokům“, jejichž zdroj nebyl dodnes zjištěn. Havana a Peking všechno popřely.

Zdroj:  bbc.com