V Afghánistánu došlo k novému útoku na české vojáky, píšou česká média. Jeden z nich (T. P., ročník 1976) zemřel, další dva příslušníci 1. jednotky podpory a vlivu (PaV) utrpěli zranění. (ilustrační foto)

K útoku na vozidlo české jednotky došlo dnes asi v 11 hodin na základně Shindand v provincii Herát.

„Vojákům byla na místě poskytnuta první pomoc a následně byli letecky transportováni do vojenské nemocnice na základně Bagrám. Zranění vojáci jsou mimo ohrožení života. Rodiny vojáků byly informovány. K dispozici jsou jim vojenští psychologové," sdělila Magdalena Dvořáková z oddělení komunikace s veřejností Generálního štábu AČR.

Jde o třetí útok na české vojáky za dva měsíce. Na začátku srpna v Afghánistánu v důsledku sebevražedného útoku teroristů zahynuli tři čeští vojáci. Minulý týden ve středu bylo při útoku na českou patrolu zraněno pět českých vojáků.

Před druhým útokem Lidovky psaly o odvetě za padlé vojáky. Podle deníku prostějovští specialisté zneškodnili spolupachatele útoku v Afghánistánu, jeden pachatel byl usmrcen a další zajat. Zveřejnění zprávy o smrti útočníka, který se podílel na smrti Čechů, však bylo zkritizováno. Podle některých odborníků totiž ohrožuje české vojáky v Afghánistánu.