Planetologové z univerzity v Rutgersu (USA) vysvětlili příčinu vzniku světlých vzorů na povrchu měsíce, uvádí Science Alert.

Vědci věděli, že místa „měsíčních vichřicí" je spojeno s určitou magnetickou anomálií, ačkoli ne každá oblast silného magnetického pole vyvolávala vznik vzorů kolem sebe.

Přitom samotný Měsíc netvoří globální magnetické pole. Z tohoto důvodu zůstával původ těchto struktur na povrchu družice záhadou. Zvláště byla populární iluze „člověka na Měsíci", konfigurace, při které jsou vichřice formovány do podoby lidského obličeje.

Pomocí počítačového modelování výzkumníci zjistili, že oblouky by se měly objevit blízko nebo přímo nad zdrojem magnetického pole umístěného pod povrchem družice.

Zdroje samotné nejsou hluboko a představují vertikální „lávové trubice", které vznikají při nerovnoměrném ochlazení lávy, která proudí ze sopky.

Poznamenává se, že tyto bazaltové struktury byly vytvořeny na Měsíci před třemi až čtyřmi miliardami let. Podle názoru planetologů „lávové trubice" dokonale vysvětlují příčinu vzniku vzorů.

Při zahřátí do 600 stupňů Celsia a následném ochlazení získávají měsíční horniny za nepřítomnosti kyslíku magnetické vlastnosti, protože vysoká teplota způsobuje zničení minerálů a uvolňování železa.

Dříve se také uvádělo, že uživatel Google Earth objevil na Měsíci stavbu o výšce 200 metrů v podobě pyramidy. Svůj nález natočil na video.

Zdroj:  sciencealert.com