Americká profesorka Mathilde Cohenová, přednášející právo na univerzitě v Connecticutu, nedávno provedla seminář na francouzské vysoké škole v Paříži, kde seznámila posluchače se svým novým výzkumem věnovaným rasistickým otázkám. (Foto: Pxhere)

Její zjištění okamžitě vyvolaly na sociálních sítích vášnivou debatu, a to už nejen ve Francii, ale nakonec i v Česku.

Výzkum americké akademičky totiž byl věnován studiu toho, jak bílé obyvatelstvo Francie využívá své stravovací návyky k posílení převahy nad etnickými menšinami.

Mnozí francouzští intelektuálové vyčítají profesorce, že takovým výzkumem de facto označuje francouzskou kuchyni za rasistickou.

„Kultura stravování ve Francii byla ústředním prostředkem formování rasové a etnické identity prostřednictvím otroctví, kolonialismu a imigrace,“ uvedla akademička.

„Bělost francouzského jídla je o to silnější, že je nepojmenovaná, což umožňuje rasové většině těžit z privilegií jídla, aniž by musela uznávat jejich rasový původ,“ dodala s tím, že stravovací návyky jsou formovány normami bílé vyšší střední třídy.

„Zákon přispívá k marginalizaci rasových a etnologických menšin tím, že uděluje bílé francouzské kultuře potravin status privilegované a zákonně chráněné stravy,“ tvrdí Cohenová.

Zdroj: ssrn.com