Strategický systém radioelektronického boje (REB), který je vyvíjen v Rusku, bude schopen přerušit signál Globálního krátkovlnného komunikačního systému USA, který koordinuje veškeré orgány armádního velení Washingtonu a jeho spojenců v NATO, oznámila v pondělí tisková služba konstruktérského koncernu Radioelektronnye technologii (KRET). Dříve KRET oznámil o úspěšných státních testech podsystému, který je schopný sjednotit do jedné sítě nejsilnější ruské systémy REB Murmansk-BN.


„Strategický systém REB, který je konstruován za aktivní účasti KRET, je asymetrickou odpovědí na realizaci koncepce ozbrojených sil USA a členů NATO sítěcentrického velení a řízení bojových operací na základě jednotného informačně-komunikačního prostoru. Vývoj tohoto systému REB lze označit za realizaci sítěcentrického konceptu v obraně," cituje tisková služba slova prvního náměstka generálního ředitele KRET Vladimira Micheěva.

Vysvětlil, že podstata tohoto konceptu spočívá v likvidaci informačního pole nepřítele a znemožnit operativní příjem informací a přenos velitelských a cílových informací.

„Především systém (Murmansk-BN — pozn. redaktora) je určen proti systémům, které pracují na krátkých vlnách jako například Globální krátkovlnný komunikační systém (High Frequency Global Communications System). Právě tato síť zajišťuje komunikační kanál mezi všemi orgány velení ministerstva obrany, letadly a loděmi USA a jejich spojenců v NATO," stojí ve zprávě.

Tento typ komunikačního kanálu lze plnohodnotně zaměnit pouze optickým kabelem, který je odolný vůči pozemním rušičkám.

„Satelitní spojení nemá dostatečnou průchodnost a stabilitu. To znamená, že práce systémů v poli působnosti ruského REB, kam lze zahrnout pozemní velitelská stanoviště, lodě nebo letadla, bude v značné míře zkomplikována," uvedli v KRET.

Zdroj: sputniknews.com