Washington nechápe, že organizace teroristů Islámský stát" je falešný cíl, který odvádí pozornost Spojených států od mnohem nebezpečnějšíhi nepřítele – Íránu, tvrdí Mark Helprin v článku pro The Wall Street Journal. Materiál je opravdu chuťovkou. Je zajímavou výsečí „jestřábí“ americké žurnalistiky, v níž a v politice Spojených států je hlavním tématem komodita, kvůli níž jsou Američané ochotni válčit tisíce kilometrů od svého území, a patrně do skonání světa.


„Se správným velením by koalice dvou či tří západních zemí a samotných Spojených států by mohla zničit IS během týdne," uvedl komentátor (ačkoliv vojenské operace západních zemí proti IS začaly v roce 2014 – pozn. red.).

Novinář také nabízí způsob, jak vyřešit syrský konflikt vcelku zaručeným receptem k vyvolání světové války. Podle něj USA a jejich spojenci by měli zmenšit území pod kontrolou syrské úřady, na minimum.

„Letectvo Spojených států a jejich spojenci budou poskytovat leteckou podporu tureckým jednotkám na severu Sýrie, aby se mohly spojit na jihu s expedičními silami Saúdské Arábie, Jordánska a Egypta, a pak rozdělit Sýrii na polovinu. Kurdové a irácké síly by uzavřely kruh od východu, v důsledku bude IS v obklíčení, a území, řízené Bašárem Asadem se zmenší na bezvýznamnou enklávu," popisuje své představy Helprin.