Belgické letectvo provedlo nálet v oblasti vesnice Hassadžeka v provincii Aleppo a zabilo šest civilistů, uvedlo ruské Centrum pro usmíření v Sýrii. Moskva řekla, že čeká od USA silnou reakci na incident. Podle ruských vojáků došlo k úderu v noci. Výsledkem byly zničeny dva domy, zabito šest lidí, další čtyři byli zraněni.

Centrum pro smíření poukázalo na to, že v oblasti bombardování nebyly ruská nebo syrská letadla. Při leteckém úderu byly zaregistrovány stíhačky mezinárodní koalice vedené Spojenými státy.


„Prostřednictvím kontroly vzdušné situace v určeném čase v této oblasti byly zaznamenány dvě F-16 letectva Belgického království," píše se v dokumentu zveřejněném na internetových stránkách ruského ministerstva obrany.

Belgické ministerstvo obrany dnes prohlásilo, že se jejich letadla v dané oblasti nevyskytovaly a civilní objekty nebombardovaly.

K incidentu se již vyjádřilo ruské ministerstvo zahraničí. Mluvčí Maria Zacharová řekla, že Moskva čeká na odpověď ze strany USA.

„Čekáme na prohlášení (amerického) ministerstva zahraničí, v němž tvrdě odsoudí útoky na civilní cíle a zabíjení civilistů. Myslím, že fotky mrtvých nebude obtížné najít a spustit příslušnou kampaň na CNN,“ napsala poněkud ironicky Zacharová na své stránce na Facebooku.

V posledních měsících se situace v syrském Aleppo zhoršila: ve městě a jeho okolí se vedou těžké boje. Západ obviňuje Moskvu a Damašek z útoků na civilní cíle a pozice opozičních skupin, což Rusko popírá. V úterý ruské ministerstvo obrany oznámilo, že přerušuje nálety riských a syrských letadel, aby bylo možné připravit příměří stanovené na čtvrtek. Během něj by město měli opustit militanti Džebhat an-Nusra, a rovněž obyvatelé východního Aleppa šesti humanitárními koridory.

Zdroj:  pz.cz, ria.ru