New York Times zveřejnil šokující fakta o korupci moci Ukrajiny. Pod záminkami vojenských výdajů na Donbasu jsou nejvyšší úředníci zapleteni do praní špinavých peněz. Výdaje jsou ovšem uzavřeny razítkem „tajné", dodnes součet nákladů na obranu Ukrajiny činí 6 miliard dolarů. Od roku 2014, kdy začal konflikt, se výdaje zvýšily z 2,5% HDP na 5% nebo i více.


Rozhořčení a zmatek vyvolala u Američanům dodávka sanitek armádě, které doposud obdržela pouze polovinu, a i ta polovina - 25 vozů, byla nepoužitelná. Jak bylo zjištěno, automobil vyrábí firma „Bogdan Motors“. Jeho cena je 32 tisíc dolarů. Ministerstvo obrany nedávno objednalo dalších 100 těchto vozů. Vlastníkem korporace „Bogdan Motors“ je soused Porošenkovy vily, který je zároveň náměstkem NSDC Oleg Gladkovskij, který je odpovědný za vojensko-průmyslový komplex „Ukroboronprom“. S touto společností je spojený Porošenko, který byl obchodním partnerem Gladkovského a generální ředitel „Ukroboronprom“ Roman Romanov, bývalý dealer společnosti (samozřejmě jsou všichni zastánci "demokracie" a "evropských hodnot" - pozn. red.).

Konflikty zájmů jsou tak rozšířené, „že už nejste ani šokován", řekl Aivaras Abromavicius, bývalý investiční bankéř z Litvy, který byl ministrem hospodářství a obchodu Ukrajiny. „Všichni jsou všude. Je to smutné, depresivní a odrazující."

Národního protikorupční úřad Ukrajiny (NABU) konstatuje, že korupční režim existoval v zemi po celá desetiletí, a nadále funguje. NABU shromáždil důkazy o více než 100 faktech korupce u vysokých úředníků, ale pouze jeden z nich vyvrcholil soudním rozsudkem. Zbytek se zastavil v pomalém soudním systému, který se zhoršoval korupcí a politickým vměšováním.

Zdroj: " target="\\\_blank">nytimes.co, " target="\\\_blank">pz.cz