Je něco shnilého ve státě hned vedle toho dánského. Uprostřed nárůstu islamistických teroristických incidentů, u nichž Merkelová popírá jakékoliv vazby na její imigrační politiku, ale vláda naznačuje, že občanstvo by se mělo vyzbrojit a nakřečkovat si domů zásoby jídla a vody na 10 dnů, „pro případ útoku nebo výjimečného stavu,“ a teď i přes neustálé proklamace o německé ekonomice jako o srdci ekonomického ‚posilování‘ Evropy, tak Budesbanka volá po tom, aby lidé už pracovali až do věku 69 let (což je nárůst oproti současnému penzijnímu věku 62) … a ani vládu, ani lid to netěší.


Jelikož Němci žijí déle a menší porodnost znamená méně dostupných pracujících, co nahradí ty důchodce, tak Budesbanka říká, že je třeba, aby lidé pracovali déle, mají-li si zasloužit penzi. Jak minulý týden referoval The Local: Německá spolková banka (Bundesbank) ve své měsíční zprávě v pondělí uvedla, že Německo má do roku 2060 zvýšit důchodový věk na 69 ze současných 65.

Důchodový věk je už teď stanoven, že má do roku 2030 dosáhnout 67 let, ale Bundesbanka uvedla, že i při současné příznivé finanční situaci a při tomto nárůstu, „jsou stejně nevyhnutelné další úpravy.“

„V té době už nebude delší pracovní život tabu,“ uvedla tato zpráva.

Protože Němci teď žijí déle a mají méně dětí, tak současný systém nebude k dosažení svých cílů postačovat. Až budou v důchodu všichni z generace baby-boomu, tak bude méně pracujících, co by vyplnili tuto mezeru a bude tedy méně přispěvatelů do systému – zvláště když v posledních letech Německo zažívá ještě nižší porodnost.

Delší pracovní život bude zapotřebí, aby se penze stabilizovaly na takové úrovni, kdy budou důchodci dostávat 44 procent svého průměrného platu: aby se tak udržely současné penzijní plány, potom by musela důchodová hladina spadnout na jen těsně nad 40 procenty.

A to, čím ta banka navrhuje zajistit stabilitu penzijního systému, je další postupné zvyšování zákonného odchodu do důchodu, které je už teď předurčeno ke zvednutí z 65 na 67 let do roku 2029, aby v roce 2060 dosáhlo 69 let.

Tento návrh Němce rozzuřil a i činitelé spolkové vlády mluví proti požadavkům centrální banky…

Ministr hospodářství a vicekancléře Sigmar Gabriel to okamžitě odsoudil tvrzením: „Dělníci z továren, prodavači, sestry, pečovatelé v takovém nápadu vidí blbost. A já také.“

Od politických stran, které se už rozehřívají na všeobecné volby příští rok, se čeká, že z penzí udělají klíčové téma svých kampaní.