Ve vládě se za účasti jejího místopředsedy Arkadije Dvorkoviče sejde za účelem diskuse o realizaci programu Národní technologická iniciativa, který vypracovala Agentura strategických iniciativ na základě nařízení prezidenta Vladimira Putina ve středu 22. června mezirezortní pracovní skupina, informuje list Kommersant. Agentura strategických iniciativ má v plánu vypracovat v Rusku do roku 2035 národní jazyk programování, absolutně bezpečného spojení na základě kvantových komunikací, má se objevit operátor nového typu pro bezpilotní systémy a teleportace.


Na léta 2016-2018 má být na realizaci SafeNet (vzájemně propojené chytré systémy), programu, který je jednou z cestovních map Národní technologické iniciativy, věnováno 10 miliard rublů, z nichž bude víc než polovina vyčleněna z federálního rozpočtu.

V období od roku 2018 do roku 2025 se v řadě ruských subjektů objeví podle plánů Agentury strategických iniciativ infrastruktura mobilního spojení standardu 5G, kromě toho pak celá síť středisek ochrany před kybernetickými hrozbami, bude realizován projekt zavádění národního intelektuálního systému řízení městského hospodářství, budou vytvořeny nové operační systémy pro kyberfyzikální systémy a autonomní dopravu a kromě toho bude vypracován „vlastní kompilační jazyk zajišťující bezpečné a efektivní paralelní programování".

V letech 2025-2035 počítají autoři programu se zaváděním neurorozhraní, kvantových výpočtů, teleportace a vytváření jevů podobných přírodním k předávání informací".