Stovky obyvatel Kišiněva rozehnaly průvod LGBT-společenství ve středu hlavního města Moldávie v neděli, informuje zpravodaj RIA Novosti. Průvod aktivistů LGBT Beze strachu měl projít hlavní třídou moldavské metropole, policie ale přesvědčila organizátory, aby trasu změnili a vyhnuli se tak střetům s účastníky festivalu rodiny, který pořádala moldavská Strana socialistů spolu s řadou veřejných organizací. Proto se průvod LGBT aktivistů přemístil na ulici souběžnou s hlavní třídou.


Kolonu aktivistů LGBT doprovázelo několik stovek policistů. Po tom, co prošli několika obvody města příslušníci pořádkových orgánů účastníky průvodu Beze strachu evakuovali, aby zabránili srážkám se zástupci občanské společnosti, kteří jim vyšli vstříc. Stovky občanů, členů nevládních organizací a sportovních klubů, motorkářů a věřících uspořádaly protiprůvod na ochranu tradičních rodinných hodnot.

„V podstatě proběhlo všechno v klidu. Došlo pouze k jednomu incidentu, když začali lidé házet na aktivisty LGBT vajíčka. Hned poté bylo přijato rozhodnutí o evakuování účastníků této akce", řekl RIA Novosti zdroj na policii a dodal, že nikdo nebyl zraněn.