Ve Velké Británii kritici s pobouřením přijali prohlášení Baracka Obamy o nutnosti členství země v EU. Prezident USA v článku pro The Daily Telegraph načasovaném na jeho návštěvu v Londýně vytyčil účelnost členství Velké Británie v EU. Komentáře Obamy uvítal premiér David Cameron. Stoupenci vystoupení země Evropské unie Baracka Obamu ostře kritizovali. Předák strany UKIP Nigel Farage agentuře Reuters prohlásil, že Barack Obama „nesmí strkat nos do cizích záležitostí". „To je hrozné zasahování. Měl by raději zůstat ve Washingtonu", řekl televiznímu kanálu FoxNews.


Primátor Londýna Boris Johnson v novinách The Sun napsal o „pokrytectví" Washingtonu. Podle jeho slov, USA vyzývají Británii, aby „dala část demokracie pod cizí kontrolu" podle zásady „dělej tak, jak říkám, ale ne to, co dělám".

Vyslovil rovněž předpoklad, že „ten napůl keňský prezident má dědičnou nenávist k Velké Británii". Po tomto prohlášení byl primátor Londýna obviněn z rasismu.

Televizní kanál CNN podotýká, že Obamu kritizovali také uživatelé sociálních sítí, kteří označili prezidenta USA za „nezvaného rádce". Někteří dokonce navrhli vrátit USA do složení Britské říše. Avšak také stoupenci zachování Británie ve složení EU, které dotázal televizní kanál, se přiznali, že se jim nelíbil protektorský tón Obamy. Referendum o členství Velké Británie v EU se bude konat 23. června.