CIA agent přiznává, Obama vytvořil ISIS, aby vpadnul do Sýrie Podle nové zprávy od bývalého agenta CIA, vytvořil ISIS president Obama jako záminku k vpádu do Sýrie a ke svržení syrského presidenta Bashara Al-Assada. CIA v roce 2012 navrhla podrobný plána na svržení syrského vůdce, který Obama vetoval.


Bývalý operativec CIA Doug Laux řekl NBC News, že ten plán v té době narazil v Bílém domě na nevysvětlitelný odpor.

Activistpost.com referuje:

„Laux ve své knize, co má vyjít v úterý, Zbytkový růst: Jak mladý CIA případový důstojník pronikl do Talibanu a Al-Qaedy, popisuje, jak „činitelé CIA protlačovali mnohavrstvý plán k zrežírování (Assadova) svržení.“

Toto ohromující otevřené přiznání, ač potvrzuje rozšířená podezření, obsahuje ta nejkonkrétnější dosud pronesená tvrzení o záměrech Obamovy administrativy svrhnout tohoto diktátora – a nejmenovaní činitelé CIA to NBC rovněž potvrdili.

CIA však nebyla ochotná s tím jít dále – Zbytkový růst se před svým vydáním stal cílem značných úprav ze strany CIA.

NBC referovala:

Bývalý vysoký zpravodajský důstojník řekl, že Lauxův nápad – na kterém se značně podíleli i další členové úkolových sil CIA pro Sýrii – se značně promítl do toho plánu, který byl nakonec prezentován Obamovi.

Ale president, který musí schválit všechny skryté akce, mu nedal zelenou.

Jak Bílý dům, tak CIA odmítly tyto konkrétnosti komentovat, ale podle Lauxe vedoucí jako z Administrativy, tak z agentury „dávali od počátku na srozuměnou, že cílem našich úkolových sil je najít způsoby, jak z úřadu odstranit presidenta Assada… Přišli jsme s 50 dobrými možnostmi, jak to zařídit. Ale politické vedení … nám nedalo svolení ani k jediné.“

Lauxova kronika událostí zvedla pozorovatelům obočí jednak kvůli své nezastírané charakteristice tohoto počínání jako úmyslu svrhnout Assada, ale také kvůli tomu, že CIA schválila, aby takováto informace byla zveřejněna. Práce vydané bývalými činiteli CIA musí agentura nejdříve schválit – a CIA i přes značné proškrtání černým inkoustem, dala zveřejnění těchto aspektů zelenou i přesto, že podle oficiálního postoje se Spojené státy takovýchto operací neúčastní.